Pressemelding

Dyrebeskyttelsen Norge - 15.04.2020

Dyrebeskyttelsen Norge advarer mot å kjøpe syke hunder

Mange hundeeiere får en ubehagelig overraskelse når de får vite at familiens hund har en eller flere arvelige sykdommer. Slike sykdommer kan føre til både redusert livskvalitet for familiemedlemmet, og høye veterinærregninger.

På denne tiden av året er det mange som tar kontakt med oppdrettere for å planlegge valpekjøp til sommeren. I en ny veileder som Dyrebeskyttelsen Norge har utarbeidet, kommer dyrevelferdsorganisasjonen med gode råd og tips til de som vurderer å gå til anskaffelse av hund.

Leveres med sykdomsgaranti

Flere hunderaser er svært utsatt for arvelige lidelser og helseutfordringer knyttet til rasens fremavlede utseende. Dyrebeskyttelsen Norge mener at flere av de mest utsatte rasene i dag leveres med sykdomsgaranti, og at hundeeier må belage seg på skyhøye veterinærregninger og forkortet liv hos enkelte raser.

Lidelser som er svært vanlige kan føre til høye kostnader, som ikke alltid blir dekket av forsikringsselskapene. Dette gjelder blant annet pusteproblemer hos kortsnutede raser (BOAS-syndrom), skjelettlidelser, fødselsproblemer og hjertelidelser. Dyrebeskyttelsen Norge ønsker med den nye veilederen å bidra til økt bevissthet rundt disse alvorlige problemene knyttet til flere av de mest populære hunderasene.

- Vi ser dessverre at usunne og syke hunderaser er svært populære på tross av at man har drevet med opplysningsarbeid for å rette på dette i over 20 år. Vi håper at denne veilederen vil være til nytte og glede for valpekjøpere, og at den bidrar til en økt bevissthet om at avl på syke dyr er dyremishandling, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus, har de siste årene arbeidet for å sette søkelys på uetisk avl av familiedyr, gjennom kampanjen «Ærlig talt». Dyrebeskyttelsen Norge mener at mye av dagens raseavl, er brudd på dyrevelferdsloven paragraf 25. Loven krever blant annet at dyr skal avles med god funksjon og helse, og forbyr avl som endrer eller viderefører arveanlegg som påvirker dyrenes fysiske og mentale funksjoner negativt.

Flere ting å vurdere før anskaffelse

I veilederen fremhever Dyrebeskyttelsen Norge mange ulike faktorer for å øke sannsynligheten for at man ender opp med en hund som bringer glede til familien, som også er sunn, har et godt gemytt og som kommer fra et omsorgsfullt oppdrett. Organisasjonen får mange henvendelser hvert år fra hundeeiere som vil omplassere hunden sin, og høye veterinærutgifter som følge av arvelige lidelser er en gjenganger blant disse.

Vi må gi kommende generasjoner med hunder et bedre utgangspunkt for gode liv. Oppdrettere som driver seriøst må ta i bruk tilgjengelige verktøy og dagens vitenskap i avlsarbeidet, sier Roaldset.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS