Hval er populært blant turister
Hval besøker området rundt Magerøya. (Foto: Sigbjørn Henriksen)

Hval er populært blant turister

Store dyr er på besøk rundt Magerøya, hvaler som er godt synlig for befolkningen.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 15.04.2020 11:00

De siste dagene har befolkningen i Nordkapp sett mange hvaler rundt Magerøya. The North Cape Experience bruker hvaler i turistsammenheng. 

Elisabeth Jensen Dillon hos The North Cape Experience var en av dem som kikket på hvaler på tirsdag. I området mellom Honningsvåg og Kåfjord-landet var det, ifølge Jensen Dillon, mellom 20 og 30 hvaler. Hun mener det er finnhval som er rundt Magerøya for tiden. 

The North Cape Experience har registrert mer og mer hval rundt Magerøya, spesielt om vinteren. Hvalsafari er et populært tilbud blant turister som besøker The North Cape Experience. 

Havforskningsinstituttet om finnhval
«Finnhvalene finnes i alle verdenshav, og lokale populasjoner finnes til og med i Middelhavet. På den sydlige halvkule blir finnhvalene om lag 26 meter (hunner) og 25 meter (hanner). De blir noe kortere på den nordlige halvkule, og veier fra 60–80 tonn i sør og 40–50 tonn i nord.

Overkjeven har mellom 350 og 400 barder på hver side og de lengste bardene kan bli ca. 70 cm lange. Finnhvalene er mørkegrå på ryggen og noe lysere grå på buken. Hodet har et asymmetrisk fargemønster. Overkjeven er mørk på begge sider, mens underkjeven er mørk på venstre side og lys på høyre side. Også bardene på høyre og venstre side følger dette fargemønsteret.

Finnhvalene blir kjønnsmodne rundt 6–8-årsalderen. Da er hunnene 18,5–20 meter lange, noe større på den sydlige halvkule enn på den nordlige. Hannene er mellom 17,5 og 19 meter når de blir kjønnsmodne. Paring foregår på høst og vinter. Hunnene går drektige i 11 måneder før de føder en 6 meter lang kalv som veier 1–1,5 tonn. Kalvene fødes på vinteren. Dieperioden varer 6–7 måneder og kalven er mellom 11 og 13 meter lang når den avvennes. Hunnene kan maksimalt få en kalv annethvert år, men noen tar et ”hvileår” og får en unge hvert tredje år. Det er observert tvillinger hos finnhval, men dette regnes som svært sjelden. Det er påvist hybrider mellom blåhval og finnhval.

Dietten er allsidig og varierer fra hoppekreps (raudåte) og krill til fisk som sild, makrell og torskefisk.

Finnhvalene er raske dyr og kan holde hastigheter på 15 km/t når de er på trekk. Korte spurter på bortimot 30 km/t er observert. Dykktiden er 3–10 minutter. Finnhvalene trekker mellom kalde farvann hvor de beiter om sommeren og varmere farvann om vinteren. Observasjoner tyder på at ikke alle finnhvalene forlater beiteområdene om vinteren, men vandringsmønsteret er lite dokumentert.» 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS