Skip kan få langtidsvarsel for sjøis
Om noen år kan fiskebåter få varsel om sjøis. (Illustrasjonsfoto)

Skip kan få langtidsvarsel for sjøis

De blir arbeidet med en pålitelig modell for varsel av sjøis for store skip og fiskebåter.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 21.05.2022 21:25

Kapteiner på store skip og fiskebåter ser satellittbilder av sjøisen, men vet ikke hvor isen dukker opp dagen etter. Om få år skal isvarsler gjøre rutevalget sikrere.

Store skip og flere og flere fiskebåter, men også tankskip og cruiseskip, krysser havområder som før lå utilgjengelige under isen. Ifølge en rapport fra Arktisk råd økte den tilbakelagte distansen i Arktis 75 prosent fra 2013 til 2019, ifølge Forskning.no

Både satellittbilder og iskart hjelper kapteinene med å finne farbare ruter. Kartene viser hvilke områder som er dekket med is og hvor sammenpakket isen er. Det kartene ikke sier noe om, er morgendagen.

Sjøis kan vokse opptil ti centimeter i døgnet, og is kan sprekke opp og drive langt på kort tid. I ung is glir lagene over hverandre, mens eldre is stuver seg opp når den presses sammen.

Ikke godt nok i dag
Satellittbilder kan verken vise hvor tykk isen er, hvor den vil drive eller om det vil dannes ny is der vannet var åpent da bildene ble tatt.

Datamodeller som beregner isdekket i dagene fremover, finnes. Prinsippene er de samme som brukes for å varsle morgendagens vær. Isens bevegelser er komplekse, og retningen kan endres på bare hundre meter.

Foreløpig er isvarsling på forskningsstadiet.

--Modellene gir brukbar informasjon sju dager frem i tid, men er fremdeles ikke pålitelige nok til å navigere etter, sier Tarkan Bilge.

Han er overingeniør ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen og har ledet en studie av isvarslingsmodeller. I studien sammenlignet forskerne isvarslene fra fire modeller med observasjoner av isen i Barentshavet.

--Jeg tipper det vil gå tre-fire år, så er vi der. Det er lite sammenlignet med de tjue årene vi har jobbet med dette, sier Laurent Bertino.

Bertino er forsker ved Bjerknessenteret og Nansensenteret. Gruppen hans har drevet en isvarslingsmodell siden 2003, og siden 2008 har også Meteorologisk institutt vært involvert i arbeidet.

Den nye studien var den første som sammenlignet slike varsler med målt istykkelse nær iskanten i Barentshavet.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS