Fylkestinget: Nei til nytt lovforslag om norske lønnsvilkår på utenlandske skip
Flere havner i Finnmark får besøk av cruiseskip. (Illustrasjonsfoto)

Fylkestinget: Nei til nytt lovforslag om norske lønnsvilkår på utenlandske skip

Saken mange politikere i Nordkapp er opptatte av ble debattert i fylkestinget slik at en uttalelse ble vedtatt.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 06.06.2024 09:05

Finnmark fylkesting kan ikke stille seg bak et lovforslag som gjør at cruisenæringen i Finnmark forsvinner over natten.

--Fylkestinget kan ikke stå å se på at kysten i Finnmark taper nok en gang, nå når all cruisetrafikk kan forsvinne med et pennestrøk over natten. Forslaget som ligger ute på høring er gjennomgående ødeleggende for at folk skal kunne leve og bo av de landbaserte tjenestene som levers til cruiserederiene langs kysten av Finnmark. Det vil være en katastrofe for Finnmark og Nord-Norge dersom regjeringen vedtar forslaget slik det ligger i dag, har fylkestinget vedtatt i en uttalelse. 

Finnmark fylkesting er imponert over den jobben som har vært gjort med målrettet oppbygning av cruise i Finnmark over mange tiår. En stor del av turistnæringen langs kysten av Finnmark er avhengig av cruise for å overleve. Dersom det nye lovforslaget blir vedtatt risikerer leverandører av mat, opplevelser og tjenester til turister og cruiserederier at livsgrunnlaget forsvinner med et pennestrøk, ifølge fylkestinget. 

Finnmark fylkesting ser med bekymring på tilbakemeldingene fra rederiene om at de etter 2026 ikke vil seilene lengre enn til Ålesund dersom krav om norske lønnsvilkår innføres. I 2023 gikk 280 890 passasjerer i land i Finnmark fordelt på havnene Alta, Hammerfest, Nordkapp og Kirkenes. I 2024 er antall passasjerer beregnet til 351 833. Det er bekymringsverdig at turistnæringen i Finnmark melder om at cruiserederiene ikke ønsker å booke Finnmark fra 2026 og allerede har begynt å kansellere cruiseanløp som var booket. Kundegrunnlaget cruise gir Finnmark vil aldri kunne erstattes gjennom reisende med fly- eller veitransport, har fylkestinget vedtatt i uttalelsen. 

Beregninger viser at bortfall av cruisetrafikken i Alta vil medført et tap på 96 millioner kroner og et tap av 120-150 arbeidsplasser bare i Alta. Nordkapp havn beregnet i 2023 direkte kjøp av varer og tjenester til 225 millioner. Visit Hammerfest melder om at ått bedrifter solgte varer og tjenester direkte til cruisegjestene, mens ytterlige 12 holder på å kvalifisere seg. Et bortfall av cruise som nevnt i eksemplene over vil fjerne et viktig grunnlag for næringsutvikling, sysselsetting og bosetting langs kysten av Finnmark, ifølge fylkestinget. 

Finnmark fylkesting ber regjeringen legge bort det nye lovforslaget som er på høring. Anløp av utenlandske skip er viktig for havnene i Finnmark og hele landsdelen. Norske særregler som tar Nord-Norge ut av seilingskartet vil sette kysten langt tilbake, og være en katastrofe for bosetting, aktivitet og investeringer i store deler av Finnmark.

Fylkestinget hadde samling i Vadsø denne uken. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS