Har du lån sammen med andre? Sjekk skattekortet ditt!
Mange bør sjekke skattekortet sitt for å være sikker på at de unngår restskatt neste år. (Foto: Skatteetaten)

Har du lån sammen med andre? Sjekk skattekortet ditt!

Oppfordring fra Skatteetaten.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 23.06.2024 09:00

En stor del av befolkningen bør sjekke skattekortet sitt en ekstra gang i år. Hvis ikke risikerer de restskatt neste år.

Fra og med i år blir lån og renter på lån fordelt likt i skattemeldingen. Det betyr at to personer som har lån sammen, får oppgitt halvparten av lånet og rentene hver. Tall fra Skatteetaten viser at rundt 1,6 millioner blir berørt av dette.

Selv om fordelingen er gjort i skattemeldingen, blir det ikke automatisk fordelt i skattekortet for 2024. Derfor bør alle som har lån sammen sjekke opplysningene i skattekortet.

--Du risikerer å få restskatt hvis hele lånet står oppført i ditt skattekort, men du bare skal ha halve. Om du ikke endrer, så betaler du mindre skatt enn du skal i løpet av året, og du vil derfor risikere restskatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, i en pressemelding. 

--Skattemeldingen oppsummerer året som har gått, mens skattekortet er en foreløpig beregning, basert på opplysninger fra tidligere skattemeldinger og skatteoppgjør. Hvis opplysningene i skattekortet ikke stemmer er det viktig at du selv endrer dem, slik at du betaler riktig skatt gjennom 2024, sier Gjengedal. 

Lånet påvirker hvor mye skatt du skal betale fordi du får fradrag for renter du betaler på lånet. Hvis hele lånet står på én av dere i skattekortet, blir skatten lavere for den personen fordi vi beregner at denne personen skal ha hele fradraget.

Når skattemeldingen kommer, er lånet og fradraget fordelt likt mellom dere. Da kan den personen som har hatt hele lånet i skattekortet få restskatt og den andre kan få skatt til gode. Derfor er det viktig at dere begge sjekker skattekortet, slik at lånet står oppført og fordelt slik det gjør i skattemeldingen.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS