Nordkapp, sak på styremøte i Norsk Friluftsliv
Nordkapp-platået. (Arkivfoto)

Nordkapp, sak på styremøte i Norsk Friluftsliv

Nordkapp-saken og avgiftsnivået var sak i styret i Norsk Friluftsliv.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 25.06.2024 13:30

Nordkapp-saken ble behandlet av styret i Norsk Friluftsliv på styremøtet 6. juni. 

Bakgrunnen var Scandics søknad om løyve for innkreving av adkomstavgift på Nordkapp-platået og kommunens behandling av søknaden i kommunestyremøtet 23. mai. 

Norsk Friluftsliv har jobbet med saken om adkomstavgiften på Nordkapp-platået i flere tiår. Dommen fra både tingretten og lagmannsretten slo fast at parkeringsplassen på Nordkapp-platået er å regne som en utfartsparkering, og platået på Nordkapp er å regne som utmark. Som følge av dette gjelder friluftslovens § 14 om avgift for adgang til friluftsområde både for parkeringsplassen og for platået. Det betyr at avgift kun kan innkreves etter løyve fra kommunen og at avgiftsnivået på Nordkapp skal være til selvkost. 

Styret i Norsk Friluftsliv mener at behandlingen av avgiften på Nordkapp-platået nå ser ut til å ha kommet inn på riktig spor, og velger ikke å klage på kommunens vedtak, da nivået på avgiften nå anses som akseptabel. Norsk Friluftsliv mener det er avgjørende at det framgår entydig av informasjonen på Nordkapp, hva som er obligatorisk avgift etter § 14 i friluftsloven og frivillige inngangspenger til Nordkapphallen.

De utgiftene styret i Norsk Friluftsliv stilte spørsmålstegn ved, var blant annet utgiftene til billettboder på vel 1,3 millioner kroner. Her mente styret at det i dag burde finnes enklere og billigere måter å ta inn denne avgiften på, uten at de tok stilling til en konkret løsning. Styret mente også at billettbodene kunne skape forvirring omkring avgiften etter friluftslovens § 14 og den frivillige inngangsbilletten til Nordkapp-hallen. Informasjonen som gis, både skriftlig og muntlig, må derfor være entydig opplysende og ikke skape forvirring, ifølge generalsekretær Bente Lier og Hans Erik Lerkelund, fagsjef naturforvaltning i Norsk Friluftsliv. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS