NAF: Ikke la førerassistenter bil en sovepute i sommertrafikken
Selv om mange moderne biler har avansert elektronikk er det du som sjåfør som har det fulle ansvaret. - Ikke glem å kjøre bil, selv om bilen din har avanserte førerassistenter, sier Jan Harry Svendsen i NAF. (Foto: NAF)

NAF: Ikke la førerassistenter bil en sovepute i sommertrafikken

Ikke stol blindt på førerassistenten, er oppfordringen fra NAF.
Samferdsel
Raymond Elde
Publisert : 12.07.2024 01:30

Økt komfort og sikkerhet er hovedoppgaven til førerassistenter. Nå advarer NAF mot at systemene skal bli en sovepute og oppfordrer feriebilister til å konsentrere seg om det å kjøre bil. 1.juli kom nye EU-krav om førerstøtte i bil.

--Vi er bekymret for at mange stoler for mye på moderne førerstøttesystemer. Det er fortsatt du som sjåfør som er ansvarlig for at kjøreturen skal ende godt, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF, i en pressemelding.

Vanlige feil sjåførene opplever at elektronikken gjør kan være å gal veimarkering, lese av fartsgrensen på veien man kjører ved siden av, eller plutselig bremse for en hindring som ikke er der.  

Krav om sort boks i biler 
Fra 1. juli innføres ISA (Intelligent Speed Assist) i alle nye biler. Systemet skal gjøre det vanskeligere å kjøre for fort, og varsler med lyd eller symboler om man ligger over fartsgrensen. En uke etter, den 7. juli, trer nok et EU-direktiv i kraft. Fra denne datoen blir det påbudt med sorte bokser i alle nye biler. Teknologien vil lagre hastighet, bremseinngrep, styrevinkel og flere andre faktorer rett før en ulykke. Ved å hente ut data skal man få bedre kunnskap om hvordan ulykker skjer, slik at disse kan forhindres i fremtiden.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS