Kan kredittlån være et godt alternativ til kredittkort?
Kan kredittlån være et godt alternativ til kredittkort?

Kan kredittlån være et godt alternativ til kredittkort?

Kredittlån er en lånetype som minner om både forbrukslån og kredittkort. Her lærer du mer om lånetypen og når den kan være et godt alternativ.
Riks
Publisert : 03.07.2024 01:55
Sist oppdatert : 12.07.2024 02:03

Kredittlån - Lånet som er som et digitalt kredittkort

Et kredittlån kan minne om et kredittkort. Det er flere grunner til at slike lån kan være et godt alternativ til andre lånetyper.

Med nettstedet Kredittiums guide til kredittlån som utgangspunkt, skal vi forklare hva som kjennetegner slike lån og hva som skiller dem fra andre lånetyper..

 

Minner om kredittkort

Har du kredittkort, har du tillatelse til å låne penger av den som har gitt deg kortet. Sammen med kortet får du en kredittramme. Denne kan du forsyne deg av ved behov. Forutsetningen er så klart at du betaler tilbake det du skylder slik at rammen fylles opp igjen.

Slik er det med kredittlån også.

Du kan sammenligne kredittlånet med en sekk med penger. Du kan hente penger fra sekken når du vil, og så ofte du vil. Deretter betaler du tilbake pengene du har brukt, slik at du kan forsyne deg av sekken på nytt.

En viktig forskjell på kredittlån og kredittkort, er at sistnevnte ofte inkluderer fordeler som gratis forsikringer og rabatter på varer og tjenester. Slike fordeler får du ikke med kredittlånet.

 

Slik fungerer kredittlån i praksis

For å få et kredittlån, må du søke om det fra en utlåner som tilbyr dem. I skrivende stund kan du få en kredittramme på 200.000 kroner på det meste.

Når utlåneren har mottatt søknaden, utfører den en sjekk av kredittverdigheten din. Viser den at du har god økonomi, får du tilgang til kredittrammen du har søkt om.

Du behøver ikke å røre pengene du har fått. De kan stå urørt på den medfølgende kredittkontoen til et pengebehov melder seg. Da kan du overføre pengene du trenger til en bankkonto du eier.

Det er verdt å merke seg at du slipper å betale rente på den delen av kredittrammen du ikke har benyttet. Det legges kun rente på pengene du tar ut.

Vær oppmerksom på at når det gjelder renter, skiller kredittlån seg fra kredittkort. Med kredittkort, slipper du å betale rente på den utestående saldoen i perioder som varer i 45–50 dager. Med kredittlån derimot, legges det rente umiddelbart på beløpet du benytter.

 

Bedre enn forbrukslån?

Kredittlån og forbrukslån har også flere fellestrekk:

●      begge er lån uten sikkerhet

●      du kan stort sett bruke pengene på hva du vil

Men det er forskjeller også. Den kanskje viktigste er at forbrukslån utbetales umiddelbart idet du signerer en låneavtale. Kredittlån derimot, plasseres på en kredittkonto. Du bestemmer selv om og når du skal ta ut penger fra kontoen.

Slik sett er kredittlån et bedre valg når du ønsker å ha penger i bakhånd, slik som en buffer, noe vi kommer tilbake til.

Dette er andre forskjeller på kredittlån og forbrukslån:

●      maks lånebeløp for kredittlån er 200.000 kroner

●      et forbrukslån kan være inntil 600.000 kroner stort

●      kredittlån har vanligvis høyere rente enn forbrukslån

 

Kan fungere som en buffer

Du har trolig fått med deg at mange privatøkonomer anbefaler å spare opp en bufferkonto for uforutsette utgifter. Bufferen bør tilsvare 2–3 månedslønner.

Det er et godt råd. Men det kan også være lettere sagt enn gjort.

De aller fleste har ikke inntil 3 månedslønner liggende. Det kan ta tid å spare opp nok penger for å imøtekomme rådene fra ekspertene.

Her kan et kredittlån være et midlertidig alternativ. Lånet kan fungere som en buffer i bakgrunnen mens du bruker tid og krefter på å spare opp din egen bufferkonto. Og når bufferkontoen har blitt så stor som du ønsker, kan du si opp kredittlånet uten ekstra kostnader.

 

Hvem passer kredittlån for?

Er du over 18 år, norsk statsborger og har en inntekt, kan du søke om å få et kredittlån. Lånetypen er kanskje mest interessant for deg som ønsker å ha penger i bakhånd, slik som bufferen vi nevner over. Lånet kan stå i beredskap i tilfelle du får bruk for økonomisk førstehjelp uten at det koster deg noe.

Trenger du derimot et lån til rent forbruk her og nå, anbefaler vi at du vurderer et ordinært forbrukslån først. Sjansen er større for at du får en lavere rente. I tillegg kan du låne mer penger enn hva du kan med kredittlån når dette skrives.

Vurderer du kredittlån i stedet for kredittkort, bør du være oppmerksom på at du hverken får gratis forsikringer eller andre fordeler med slike lån. Riktignok kan renten bli lavere, men du får ikke perioder med rentefrihet som kredittkort byr på.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS