Alle er like for loven?
Irene Ojala, stortingsrepresentant for Pasientfokus i Finnmark. (Arkivfoto)

Alle er like for loven?

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, må svare på et skriftlig spørsmål.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 07.08.2024 01:30

Irene Ojala, stortingsrepresentant for Pasientfokus, har stilt et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsministeren. 

--Med bakgrunn i Grunnloven § 98 med følgende ordlyd: «Alle er like for loven. Intet menneske må utsettes for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling.» ønsker jeg en begrunnet avklaring på om fødekvinner i Alta og Kautokeino blir utsatt for uforholdsmessig og diskriminerende forskjellsbehandling når de skal føde sett i forhold til fødekvinner fra andre byer i Nord-Norge det er naturlig å sammenligne oss med? Det er spørsmålet Irene Ojala har stilt til kultur- og likestillingsministeren.

--Vi vet at kvinner i Alta føder relativt flest barn i Nord-Norge – og – ifølge tall fra SSB - er Alta en av fire kommuner i hele Nord Norge som har flest fødsler i dag – og som vil være en av fire kommuner i Nord-Norge som i 2030 vil ha flest fødende. De øvrige er byene Bodø, Tromsø og Mo i Rana. Tall fra 2023 viser: Narvik kommune 22 000 innbyggere med 177 fødsler, Alta 21 700 innbyggere med 246 fødsler, Harstad kommune 25 000 innbyggere, 236 fødsler og Rana kommune har 26 000 innbyggere med 250 fødsler. Tallene viser at Alta har relativt flest fødende i forhold til innbyggertallet. Altakvinner har lengst reisevei til fødeavdeling, og klart mest utfordrende kjøreforhold på veistrekningen Alta – Hammerfest – versus reisevei for fødende i de ande byene nevnt over. Alta er den eneste byen i Norge med over 21 700 innbyggere som ikke har fødeavdeling – og hvor over 70 prosent av fødekvinnene blir selektert til å føde i Hammerfest – 140 kilometer nordover – med reisevei på over to timer. Kautokeino som har 280 kilometer kjøreveg til fødeavdelingen i Hammerfest, må passere Alta etter to timers kjøring, men de har fortsatt over to timer igjen. Det har Irene Ojala skrevet i en del av begrunnelsen for det skriftlige spørsmålet. 

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) har foreløpig ikke besvart spørsmålet. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS