Sommerpatruljen: Nedgang i antall brudd
LOs Sommerpatrulje har i 39 år besøkt ungdommer i sommerjobb. (Illustrasjonsfoto)

Sommerpatruljen: Nedgang i antall brudd

I juli var LOs Sommerpatrulje på vegen i Finnmark.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 07.08.2024 16:00

LOs Sommerpatrulje har oppsummert sommerens bedriftsbesøk i Øst-Finnmark, Alta, Tromsø og Nord-Troms. 

Resultatene fra sommerpatruljerapporten viser en nedgang i lovbrudd i forhold til de siste to årene. Bruddprosenten i region Troms og Finnmark var på 42,70 prosent, noe som er lavere enn 60,50 prosent i 2023 og 56,00 prosent i 2022. I Finnmark var bruddprosenten 41,70 prosent, mens i Troms var bruddprosenten 43,80 prosent.

--Dette er en positiv utvikling. Jeg er veldig fornøyd med at vi har hatt en nedgang i brudd, men 42,70 prosent er fortsatt et høyt tall. At over 40 prosent av de unge vi møter opplever brudd, er ikke noe å skryte av. Det viser at vi må fortsette å jobbe for at færrest mulig opplever brudd på arbeidsplassen sin, sier faglig ungdomssekretær Daniel Andres Ordenes i en pressemelding. 

De største bruddene i region Troms og Finnmark er manglende informasjon om hvem som er verneombud (22,40%), brudd på diverse overtidsregler (8,30%) og manglende vaktlister i tide (7,80%). Dette viser behovet for økt fokus på informasjon om verneombud, overtidsregler og regler for vaktlister. LO anbefaler å bruke resultatene fra patruljen til å sikre at alle vet hvem som er verneombud, samt å gjennomgå reglene for overtid og vaktlister.

--Rapporten viser at manglende informasjon om verneombud er et gjentagende brudd, og dette har toppet statistikken i flere år. En liten overraskelse er brudd på diverse overtidsregler, hvor unge ikke får overtiden de har krav på. Selv om brudd på overtidsregler ikke er noe nytt, er det uheldig at det er det nest største lovbruddet. Det er viktig at unge får overtidsbetaling og ikke jobber for mye, avslutter Ordenes.

I år er det 39. året med sommerpatrulje. Resultatene fra rapporten viser igjen at LOs Sommerpatruljen er det viktigste LO gjør for unge i Norge. Det er fortsatt manglende informasjon om viktige rettigheter unge har krav på i arbeidslivet. Det å nå ut til unge på arbeidsplassen er ekstremt viktig for å informere og sikre arbeidsrettighetene til alle.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS