Mener silotenkningens tid må være forbi innen helse
Vest-Finnmark rådet krever at flere kvinner skal ha rett til å føde på dagens fødesteder i Finnmark. (Illustrasjonsfoto)

Mener silotenkningens tid må være forbi innen helse

Uttalelse om fødetilbudet fra Vest-Finnmark rådet, en allianse for syv av kommunene i Finnmark.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 17.08.2024 12:00

Vest-Finnmark rådet uttrykker motstand mot at Finnmarkssykehuset har iverksatt en prosess der man vurderer kutt og endringer i fødetilbudet i Finnmark.

--Av erfaring vet vi at slike forslag medfører stor uro, svekker rekrutteringsarbeidet og mulige dominoeffekter kan gi alvorlige konsekvenser for både kvinnehelse, svangerskapsomsorg, fødeavdelingene i Hammerfest og Kirkenes, fødestuen i Alta og den eneste barnemedisinske avdelingen (inkl. nyfødtintensiv) i Hammerfest. Det er ikke akseptabelt dersom Finnmark ender opp med en svekket eller nedlagt barneavdeling, og der en betydelig andel av de fødende må reise ut av fylket for nødvendig helsehjelp. Vest-Finnmark rådet krever at flere kvinner skal ha rett til å føde på dagens fødesteder i Finnmark; Alta, Hammerfest og Kirkenes, ifølge en uttalelse fra rådet. 

--En av grunnpilarene for bosettingen og totalberedskapen i Finnmark er de offentlige helsetjenestene. Gjennom de prosessene som fra høsten 2022 har funnet sted som følge av omstillingsoppdraget gitt til Helse Nord, med dertil avledede prosesser i Finnmarkssykehuset HF, har Vest-Finnmark rådet gang på gang funnet det nødvendig å påpeke helseforetakenes manglende rolleforståelse med tanke på å sikre og bygge den påkrevde totalberedskapen i Finnmark og i Nord-Norge. Nå er vi nok en gang der. Silotenkningens tid bør være forbi - for nå er det alvor, ifølge uttalelsen fra Vest-Finnmark rådet. 

Det er saken om konsekvenser ved endringer i tilbudet for grave og fødende kvinner Vest-Finnmark rådet har behandlet. 

Vest-Finnmark Rådet er en politisk allianse mellom de syv kommunene Alta, Hammerfest, Hasvik, Loppa, Måsøy, Nordkapp og Porsanger. Regionen har cirka 42 500 innbyggere, noe som utgjør 55 prosent av det totale folketallet i Finnmark.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS