Mener prosessen medfører unødvendig mye støy
Mye støy og usikkerhet i helseforetaket, ifølge Vest-Finnmark rådet. (Illustrasjonsfoto)

Mener prosessen medfører unødvendig mye støy

Helse Nord har ansvaret for sykehusdrift.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 20.08.2024 05:30

Vest-Finnmark rådet har, sammen med en rekke andre politiske organer i Nord-Norge, påpekt helt fra starten at måten helseforetaket har valgt å gjennomføre prosessen på har bidratt til unødvendig mye støy og usikkerhet.

Uttalelsen kommer i forbindelse med høringsrunden av Helse Nords forslag til tiltak for å sikre bærekraft. 

--Vi vil påpeke at det faktum at Helse Nord i sitt arbeid ikke var gitt anledning til å drøfte og vurdere forslagene til tiltak i lys av Totalberedskapskommisjonens rapport, som følge av avgrensninger satt av tidligere statsråd Ingvild Kjerkol, utgjør en stor svakhet i beslutningsgrunnlaget som Helse Nord- styret nå skal fatte sine vedtak på. Da blir det vanskelig å vurdere mulige konsekvenser fullt ut. For å kunne gjennomføre vurderingene på en forsvarlig og fagmessig god måte, er det også en forutsetning at styret i dette arbeidet anerkjenner at det er forskjeller mellom de fire ulike helseforetakene i Helse Nord som har ansvar for sykehusdrift, har Vest-Finnmark rådet vedtatt i en uttalelse. 

Når man velger å kjøre ROS-analyser for landsdelen som helhet for hver av de fem arbeidsgruppene, får man ikke tilstrekkelig belyst det som skiller de ulike delene av Nord-Norge fra hverandre. For Finnmarks del gjelder dette særlig de lange avstandene, røft klima, spredt bosetting, manglende kollektivtilbud og beredskapsmessig infrastruktur, samisk språk og kultur, samt vår særegne rolle og bidrag til suverenitetshevdelse opp mot Russland i dagens geopolitiske situasjon, ifølge rådet. 

Vest-Finnmark rådet mener at døgntilbudet innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) må beholdes på dagens nivå eller bedre, med minimum dagens antall døgnplasser ved DPS og TSB på Klinikk Alta, DPS i Tana og TSB ved Sami Klinihkka i Karasjok. Disse tilbudene må beholdes i tillegg til de øvrige tilbud ved lokasjonene. 

Vest-Finnmark rådet mener at døgntilbud innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling på lokalsykehusnivå må ytes i både Øst-Finnmark og Vest-Finnmark, og dagens lokasjoner må videreføres.

Vest-Finnmark Rådet er en politisk allianse mellom de syv kommunene Alta, Hammerfest, Hasvik, Loppa, Måsøy, Nordkapp og Porsanger. Regionen har cirka 42 500 innbyggere, noe som utgjør 55 prosent av det totale folketallet i Finnmark.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS