Mener vi må bli tøffere
Finn Arne Bieski Selfors holdt innledning under verddedagene i Smørfjord.

Mener vi må bli tøffere

Rettsapparatet beskytter enkeltpersoner, hevder Finn Arne Bieski-Selfors.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 21.08.2024 17:30

Vi må bli tøffere og stille krav, sier tidligere sorenskriver i Indre Finnmark tingrett. 

Søndag holdt Finn Arne Bieski-Selfors innledning ved Sjøsamisk Tun i Smørfjord. Han snakket om samerett. Selfors er pensjonist, men har vært leder av Indre Finnmark tingrett i Tana. 

--I Norge har man hatt stor tiltro til statlige institusjoner. Hvis man ikke når fram politisk, så kan man ta saken til retten. Det er litt rart å høre kritikk av reindriften og andre når de går til retten. Man må tørre å bruke rettsapparatet, argumentere for de verdiene man har her og vil ta vare på, sier Finn Arne Bieski-Selfors til Radio Nordkapp.

--Rettigheter er ikke noe som bestemmes av Stortinget alene. Internasjonale menneskerettigheter og Grunnloven legger føringer. Lokale rettsoppfatninger har også betydning. Det går en grense for hva Stortinget kan bestemme. Et eksempel var Fosen-saken, der regjeringen mente at det var ingen problemer med å sette i gang bygging av vindmøller; men så viste det seg at det ikke var i orden. Politikerne må kanskje i større grad kjenne sine begrensninger, og ikke minst i forhold til urfolk og enkeltpersoner. Mange ganger har man behov for beskyttelse av rettssystemet, sier Selfors. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS