Nordkapp har ikke prioritert arbeidet med folkehelse de siste årene
Nordkapp helsesenter. (Illustrasjonsfoto)

Nordkapp har ikke prioritert arbeidet med folkehelse de siste årene

I mai og juni ble det gjennomført tilsyn i Nordkapp kommune.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 23.08.2024 01:30

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har gjennomført tilsyn med Nordkapp kommunes langsiktige og systematiske arbeid etter folkehelseloven for å fremme barn og unges psykiske helse. 

Nordkapp kommune erkjenner at de ikke jobber systematisk med folkehelsearbeid for å fremme barn og unge god psykisk helse. De angir at barn og unges oppvekstsvilkår er et satsningsområde, men det gjenstår mye arbeid, og de ser at “den røde tråden” mangler. De har en god tverrsektoriell struktur som organiseringen kan bygge videre på, men ansvar, oppgaver og forankring inn mot sentral ledelse, er ikke klart. Det kom frem i intervjuet at kommunedirektør inviteres inn til møter ved behov, men dette var ikke satt i system. Kommunen har i dybdeintervjuet uttalt at folkehelsearbeidet har ligget på vent på grunn av stor utskiftning i ledelsen i kommunen og gjennomgått pandemi, ifølge Statsforvalterens foreløpige rapport etter tilsynet. 

I samtale med ungdomsrådet kommer det frem at de opplever det som meget positivt at de får delta i politiske prosesser i kommunen. De angir likevel at kommunen virker mest tilfreds med å ha et ungdomsråd, men at de også bør benytte dem mer enn de gjør i dag. De uttrykker at de ønsker å være mer delaktig i prosessen underveis i planarbeidet, ikke bare når kommunen presenterer det ferdige produktet. Videre kommer det frem at ungdommene savner tilbakemelding på innspillene de kommer med, ifølge brevet. 

Tiltak og evaluering
Oversiktsdokumentet er ikke oppdatert og relevant, og kommunen har derfor ikke grunnlag for målrettede tiltak rettet mot utfordringsbildet i dag. Enkelte av tiltakene for barn og unge i kommunedelplan for folkehelse fra 2016 var svært generelle og vanskelig å måle og evaluere, og tiltakene ses ikke i sammenheng og gjenfinnes ikke i kommunens planer.

Kommunen fortalte i intervjuet at de må prioritere å ta tak i utfordringene fortløpende med «akutte» tiltak. Ungdomsrådet hadde også inntrykk av at psykiske helseutfordringer for barn og unge ikke ble fulgt opp før situasjonen var gått for langt. Kommunen erkjente i både intervju og i samtale at de ikke evaluerer sitt systematiske folkehelsearbeid, og at de heller ikke har rutiner for internkontroll, ifølge brevet. 

Kommunens oversiktdokument ble sist oppdatert i 2016 og er dermed ikke holdt oppdatert i henhold til kravene i folkehelseloven.

Kommuneoverlegen er medisinskfaglig rådgiver for kommunen, og det er en samfunnsmedisinsk stillingshjemmel. Samfunnsmedisin er en egen spesialitet for leger. Dette er et fag som omfatter medisinske sammenhenger på systemnivå hvor folkehelse er sentralt, har Statsforvalteren skrevet i brevet. 

Statsforvalteren takker for godt samarbeid i forbindelse med tilsynet og håper at veiledningen kan være til hjelp i det videre systematiske folkehelsearbeidet i kommunen.

Tilsynet ble gjennomført 29. mai og 14. juni. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS