Finnmark Senterparti vil avlyse elektrifisering av Melkøya
Heidi Holmgren, leder i Finnmark Senterparti.

Finnmark Senterparti vil avlyse elektrifisering av Melkøya

Finnmark Senterparti ber regjeringen vise ansvarlighet og oppheve vedtaket om elektrifisering av Melkøya.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 30.08.2024 01:30

Finnmark Senterparti vil avlyse elektrifiseringen av Melkøya. Et år etter at vedtaket ble fattet er det nå helt tydelige at regjeringens forutsetninger for elektrifiseringen ikke vil bli realisert, ifølge fylkespartiet. 

Det var nettopp landsmøtevedtaket til Senterpartiet som gjorde at regjeringen sa nei til Equinor sin opprinnelige konsesjonssøknad. Regjeringen vedtok at elektrifiseringen ikke skal skje med dagens nett og basert på dagens kraftproduksjon. Elektrifiseringen vil derfor kreve ny kraftproduksjon, noe som ikke vil være på plass innenfor de vedtatte tidsfristene. Altså må gasskraftverket bli stående etter 2030, ifølge Finnmark Senterparti. 

--Forsyningssikkerheten i fylket er viktig for oss alle. Det er en stor svakhet i debatten at den ofte blir blandet sammen med vindkraftutbygging og elektrifisering av Melkøya. En forsyningssikkerhet som vi stoler på er avgjørende for folk og næringsliv, og vår felles beredskap. Forsyningssikkerheten må derfor frakobles diskusjonen om elektrifisering av Melkøya. Finnmark trenger en stabil og sikker strømforsyning for å kunne utvikle samfunns- og næringslivet og være beredt i en krisesituasjon. Vi frykter at redusert forsyningssikkerhet også kan føre til høyere strømpriser i fylket, har Heidi Holmgren, leder i Finnmark Senterparti, skrevet i en pressemelding

Forutsetningene for elektrifisering av Melkøya var altså økt kraftproduksjon og nettkapasitet. Vi ser nå at både nettutbygging og utbygging av ny strømproduksjon ikke er gjennomførbar i det tempoet som regjeringen forutsatte når vedtaket ble gjort, ifølge Holmgren. 

--Produksjon av gass fra Melkøya vil foregå i en tidsbegrenset periode før det tar slutt rundt 2040-tallet, mener ekspertene. Gassen som tas opp skal uansett forbrennes, enten det er på Melkøya i eget gasskraftverk eller i Europa. Elektrifiseringen i seg selv gir derfor ikke en reell nedgang i klimagassutslippet. Dersom det var målet burde man ha utredet rensing, har Holmgren skrevet i pressemeldingen. 

Finnmark Senterparti mener regjeringen må vise ansvarlighet og oppheve vedtaket om elektrifisering av Melkøya, fordi forutsetningene ikke er der. Det er ingen skam å snu!






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS