Statnett vil ta hensyn til Dverggåsa
Skjermdump av forsiden til rapporten om dverggåsa.

Statnett vil ta hensyn til Dverggåsa

Statnett har brukt fugleradar for å undersøke flygeaktivitet hos dverggås og tundrasædgås ved Stabbursnes.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 29.08.2024 01:30

Statnett vil ta hensyn til Dverggåsa når de skal bygge ny 420 kilovolts-linje over Stabbursnes.

Statnett har brukt fugleradar for å undersøke flygeaktivitet hos dverggås og tundrasædgås ved Stabbursnes. Statnett har sammen med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), brukt radarkartlegging for å øke kunnskapsgrunnlaget om flyveadferden til dverggjess og tundrasædgjess. Kartleggingen ble gjennomført i 2022 og 2023.   

Statnett har søkt konsesjon for ny 420 kV ledning mellom Skaidi og Lebesby. Ledningen vil krysse et område som er svært viktig for den kritisk truede arten dverggås. Den Norske hekkebestanden anslås til å være i størrelsesorden 50-100 individer. Fuglene må krysse den nye ledningen for å komme til et våtmarksareal der nærmest hele bestanden samles før og etter hekking.  

Tundrasædgås og dverggåsa hekker begge i fjellområdene vest for Stabbursneset. For å øke datamengden knyttet til radarundersøkelsene ble Tundrasædgås inkludert i kartleggingen.  

--Til tross for at det finnes få individer av dverggås har NINA lyktes å fange opp flere observasjoner. Kunnskapen har ført til at vi har sett på en justering av planlagt trasé gjennom Stabbursdalen, sier Asgeir Vagnhildhaug areal- og miljørådgiver i prosjektet, i en pressemelding






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS