Får bedre helseoppfølging i Thailand enn Finnmark. Har invitert helseministeren til Porsanger
FrP-politiker Stig-Ronny Nilsen vil ha helseministeren til Porsanger for å diskutere pasientsikkerhet. (Arkivfoto)

Får bedre helseoppfølging i Thailand enn Finnmark. Har invitert helseministeren til Porsanger

Stig-Ronny Nilsen, leder i Finnmark FrP og Porsanger FrP, bruker en sterk historie fra eget lokalsamfunn i et leserinnlegg.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 01.10.2024 13:30

Stig-Ronny Nilsen, leder i Finnmark FrP og Porsanger FrP, forteller en personlig og sterk historie fra eget lokalsamfunn i et leserinnlegg. Nilsens konklusjon er helsetjenesten i Thailand leverer en tjeneste som kommunen og Helse Nord ikke klarer å utføre.

Historien gjelder en liten familie i Lakselv. Kona på 44 år fikk hjerneslag våren 2023. Mannen ringte 113 og hjelpen kom fort og pasienten var i gode hender da ambulansepersonellet tok henne med seg.  På Hammerfest sykehus ble hun bare par timer før hun ble sendt videre til UNN-Universitetssykehuset i Tromsø med fly. 

--På sykehuset i Tromsø fikk hun være to dager før hun ble sendt til Bodø på grunn av plassmangel. Også nå ble hun sendt med fly fordi bilveien er 532 km og ville tatt ganske mange timer hvis man skulle kjørt. På Bodø sykehus var det “god plass”, så her fikk hun være fire dager før hun ble sendt tilbake til Tromsø.  Det har Stig-Ronny Nilsen skrevet i leserinnlegget. 

Hun ble på sykehuset i Tromsø fra begynnelsen av juni til begynnelsen av august, før hun igjen ble sendt til Hammerfest. I Hammerfest ble hun installert på et firemannsrom. Nilsen mener slagpasienter trenger ro, men det fikk ikke pasienten på firemannsrommet i Hammerfest. 

--Da pasienten var utskrivningsklar fra spesialisthelsetjenesten ble hun sendt hjem til Porsanger, den kommunen i Norge som har vært lengst i ROBEK og dermed har et redusert helsetilbud, etter flere år med politiske kutt i tjenesten. Redusert i den forstand at vi har færre omsorgsarbeidere som har mindre tid til pasienter og jobber seg syk, har Nilsen skrevet i leserinnlegget. 

--Frem til nå har vår pasient blitt flyttet 1200 km i luftlinje (Tilsvarende en strekning fra Oslo til Alta.) fra hun ble syk, og hennes pasientreise har nettopp begynt. Nå var pasienten overlatt til den kommunale helsetjenesten i Porsanger, hvor mange pårørende har fått seg et sjokk i møte hva kommunen tilbyr på grunn av nedskjæringer som har vært på området de siste årene. Dette ifølge Nilsen. 

Familien tok til slutt det tunge valget at kona kanskje vil få det bedre med å reise til Thailand. De ga opp helsetjenesten i nord. 31 mai i år satt hun på fly fra Lakselv i retning Thailand. Pasienten fortsatte sin pasientreise med ytterligere 9 000 kilometer for å bli frisk. Fire dager etter ankomst fikk hun komme på sykehus, de hadde en god forståelse av hennes situasjon og utleverte annen type medisin som gjorde at hun ble raskt bedre. Så har hun hatt legebesøk hver 14. dag og opplever å bli stadig friskere. Familien priser seg overlykkelig for den gode hjelpen hun får i Thailand, ifølge Nilsen. 

--Helsetjenesten i Thailand leverer altså en tjeneste som kommunen og Helse Nord ikke klarer å utføre. Derfor utfordrer jeg helseminister Jan Christian Vestre til å til et møte med oss i Porsanger hvor temaet blir ‘Sutrer vi eller er pasientsikkerheten under press’, og kanskje kan vi finne gode løsninger på våre helseutfordringer i fremtiden. Det har Stig-Ronny Nilsen skrevet i leserinnlegget. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS