Sterk september for norsk sjømateksport
En god måned for norsk sjømat. (Foto: Johan Kvalheim, Norges sjømatråd)

Sterk september for norsk sjømateksport

Gode tall, men omtrent uten valutaeffekt denne gangen.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 04.10.2024 01:30

Norge eksporterte sjømat for 44,1 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en økning på 2,2 milliarder kroner, eller fem prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

--Takket være en historisk høy eksportverdi i september har vi lagt bak oss tidenes beste tredje kvartal. Denne gang er det så å si ingen valutaeffekt fra en svak norsk krone, siden vi sammenligner med samme periode i fjor. Det er høye volum for laks, ørret, makrell og reker som drar opp eksportverdien, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding. 

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 124,7 milliarder kroner. Det er en vekst på 626 millioner kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

--2024 har vært preget av kvotereduksjoner for sild, kongekrabbe, makrell og torsk. Det er et viktig og nødvendig grep for å sikre fortsatt bærekraftige fiskebestander, men har naturlig nok gitt oss lavere eksportvolum. Når den totale verdien av sjømateksporten likevel øker i tredje kvartal, skyldes det at fisk fra havbruk kompenserer for kvotefallet, forklarer Chramer.

--Laks er et produkt som fortsatt står veldig sterkt hos forbrukerne, men det er ingen tvil om at 2024 så langt har vært et krevende år for mange lakseprodusenter. Konkurransen i markedet er knallhard, samtidig som det har vært en galopperende kostnadsvekst. I sommer har i tillegg høyere sjøtemperaturer gitt økte biologiske utfordringer knyttet til lakselus, sier Christian Chramer.

De største markedene for norsk sjømateksport i tredje kvartal var Polen, Danmark og USA. Totalt ble det det eksportert oppdrettsfisk for 33,9 milliarder kroner i tredje kvartal. Det utgjør 86 prosent av den totale sjømateksporten i denne perioden.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS