Walsøe: Dette er ikke et reelt borteboerløft
Maria Walsøe, leder av Elevorganisasjonen i Finnmark.

Walsøe: Dette er ikke et reelt borteboerløft

Elevorganisasjonen i Finnmark ønsker økt borteboerstipend.
Statsbudsjettet 2025
Raymond Elde
Publisert : 08.10.2024 17:30

Regjeringen foreslår å prisjustere borteboerstipendet med 2,9 prosent neste år. 

--Stipendet er en viktig ordning. Det skal gi elever muligheten til å velge hvilken utdanning de vil ta. Det er ikke enkelt å få endene til å møtes, og da kommer litt ekstra støtte godt med. Det er derfor bra at regjeringen vil gi mer penger til borteboende elever, men det er likevel langt fra nok. Det sier Maria Walsøe, leder av Elevorganisasjonen i Finnmark.

Elevorganisasjonen mener borteboerstipendet må være på 12 000 kroner i måneden. I dag er det på 6 677 kroner. 

Når prisene i samfunnet fortsetter å øke, blir det enda strammere for borteboere. Prisen på matvarer økte med over 2,8 prosent fra 2023-2024 og fortsetter å øke, ifølge Statistisk sentralbyrå. 

--Maten blir dyrere, leien blir dyrere og ikke minst strømmen blir dyrere. Økningen vi fikk i dag dekker så vidt prisstigningen i samfunnet. Det vil si at vi har borteboere enda som vil være avhengige av en jobb på siden eller støtte fra foreldrene, sier Walsøe. 

Ifølge SFO trenger en elev som går på videregående skole omtrent 11 800 kroner i måneden og det er uten leiekostnad. 

--Denne mangelverdige økningen er fortsatt ikke nok til å dekke det en borteboer har behov for. Elevorganisasjonen mener det er på høy tid med en reell økning til 1,5G i året. Det er dyrt å bo for seg selv når man går på videregående. For at alle elvene skal få en reell mulighet til å ta den utdanningen de vil, trenger vi et borteboerstipend som ikke er avhengig av størrelsen på familiens lommebok. Det avslutter lederen av Elevorganisasjonen i Finnmark med. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS