Fylkesordføreren mener vi trenger Finnmarksskatt
Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå. (Foto: Finnmark fylkeskommune)

Fylkesordføreren mener vi trenger Finnmarksskatt

Fylkesordføreren mener Finnmark trenger Finnmarkskatt, en av kommentarene fra Hans-Jacob Bønå etter statsbudsjettforslaget.
Statsbudsjettet 2025
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 09.10.2024 01:30

Finnmark har fortsatt utfordringer på veinett, befolkning og økonomiske tiltak for kommuner og innbyggere. Det sier fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) i en kommentar til statsbudsjettet som ble lagt frem mandag formiddag. 

--Jeg er ikke så sikker på at dette er et statsbudsjett som svarer på de store utfordringene vi har i Finnmark. Bevilgninger til vei og transport i Finnmark er for lave, og vil bare bidra ytterligere til flaskehalser og etterslep på fylkesveiene som vi allerede har. At utbygginga av strekninga ved Kløfta kommer, er på sin plass. Det sier fylkesordfører Hans-Jacob Bønå i en pressemelding. 

--I tillegg svarer man ikke på en helhetlig og god måte på krisa på kysten, selv om man starter med de øremerkede 17 millionene til kommuner som sliter med lavere fiskekvoter, ifølge Bønå. 

Trenger Finnmarksskatt
Han savner også større tiltak som kan gjøre noe med befolkningsnedgangen i Finnmark. Økt nedskriving av studielån kommer, men Finnmark må nå konkurrere med 200 kommuner som også får en ordning med nedskriving av studielån.

--Finnmark fylkeskommune har pekt på en Finnmarksskatt, som vil gjelde alle som bor i Finnmark. Ulike tiltakspakker her og der er selvfølgelig bedre enn ingenting, men det vil på lang sikt ikke bidra til en vesentlig forskjell. Vi trenger en markant endring i et helhetlig perspektiv, sier han.

Kommuneøkonomi
--Jeg er bekymret for kommunene i Finnmark. Statsbudsjettet løser langt i fra utfordringene kommunene har med rentekostnader og kostnader med vikarbruk. På grunn av befolkningsnedgangen og demografiutfordringene i Finnmark er de fleste kommuner helt avhengig av å bruke vikarbyrå for å løse lovpålagte oppgaver. Dette spiser opp store deler av kommunebudsjettene og setter kommunene i en vanskelig økonomisk situasjon, sier Bønå.

Bedring for fylkeskommunen
Bønå er imidlertid fornøyd med at statsbudsjettet legger opp til en større vekst i økonomien til Finnmark fylkeskommune, fra rundt 4 prosent til 16 prosent.

Anslag på vekst i rammene til Finnmark fylkeskommune fra 2024 er på 16,8 prosent. 

Gjennomsnittlig lønns- og prisvekst i fylkeskommunene er på 4,1 prosent.

--Det vil si at Finnmark kommer veldig godt ut av årets rammeendringer, sier fylkesordfører Hans-Jacob Bønå i pressemeldingen. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS