Utstyrsstipendet - Mållinjen er enda ikke nådd
Maria Walsøe, leder i Elevorganisasjonen i Finnmark.

Utstyrsstipendet - Mållinjen er enda ikke nådd

Maria Walsøe mener det er uambisiøst av regjeringen.
Statsbudsjettet 2025
Raymond Elde
Publisert : 10.10.2024 01:30

I statsbudsjettet foreslår regjeringen at utstyrsstipendet blir uforandret. Det er Elevorganisasjonen i Finnmark skuffet over.

--Selv om denne potten ble økt i fjor, er det fortsatt flere yrkesfagelever som må punge ut tusenvis fra egen lomme for obligatorisk utstyr. Gratisprinsippet i skolen blir ikke fulgt når elevene må betale for eget utstyr. Det er på høy tid at utstyrsstipendet fullfinansieres, sier Maria Walsøe, leder av Elevorganisasjonen i Finnmark, til Radio Nordkapp.

Nå mangler det 24 millioner kroner
Elevorganisasjonen viser til en Rambøllrapport fra 2019, hvor det nå mangler 24 millioner kroner for å fullfinansiere utstyrsstipendet.

--Regjeringens 40 millioner fra i fjor hjelper uten tvil, men det er uambisiøst lite penger når målstreken er så nær. Det er skuffende for elevene i Finnmark å se at utstyrsstipendet atter en gang ikke fullfinansieres, fortsetter lederen av Elevorganisasjonen i Finnmark.

Yrkesfag må bli mer attraktivt 
Selv om flere elever de siste årene har valgt å gå yrkesfag, viser tall fra Statistisk sentralbyrå at man i 2035 kan mangle opptil 100 000 fagarbeidere, påpeker Walsøe.

--Mens bedriftene skriker etter flere fagarbeidere, vil størrelsen på stipendet gjøre at ikke alle elever har råd til å velge yrkesfag, selv etter regjeringens utstyrsløft. Det skal være attraktivt å velge yrkesfag, dessverre gjør personlig økonomi at mange elever velger å gå billigere linjer, avslutter lederen i Elevorganisasjonen i Finnmark. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS