Fraråder flere unntak fra minstemålsreglene for torsk i nord
En liten kysttorsk på et målebrett utenfor Smøla, før den ble sluppet uti igjen av HI-forskerne. (Foto: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet)

Fraråder flere unntak fra minstemålsreglene for torsk i nord

Grunnen til minstemålsregelverket er for å beskytte de minste fiskene som ennå ikke er blitt kjønnsmodne.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 11.10.2024 05:30

Havforskningsinstituttet anbefaler å unngå regelendringer som kan innebære et større uttak av småfisk.

I dag er minstemålet for torsk i nord 55 centimeter innenfor 4 nautiske mil av grunnlinjene og 44 centimeter utenfor 4 nautiske mil av grunnlinjene. Det betyr at det ikke er lov til å fange hverken skrei eller kysttorsk under den størrelsen. Minstemålet gjelder både i kommersielle fiskerier og i fritidsfiske.

Grunnen til minstemålsregelverket er for å beskytte de minste fiskene som ennå ikke er blitt kjønnsmodne. Å la småfisk vokse seg større og bli gytemodne før de blir fisket, gjør bestanden mer robust. Det igjen vil gi en større bestand med mulighet for høyere og mer bærekraftige fangster.

Når det gjelder kysttorsk, blir den gytemoden omtrent når den er 56 centimeter stor mellom 62 og 67 grader nord, og når den er 61 centimeter nord for 67 grader nord. Dette er grunnen til at Havforskningsinstituttet opprinnelig anbefalte et minstemål på 61-67 centimeter når nye reguleringer for å redusere fiskepresset på kysttorsk skulle utarbeides.

Det finnes allerede noen unntak fra minstemålsreglene. Det er blant annet tillatt å ha fangster med 15 prosent av torsk under minstemålet når mesteparten av fangsten består av torsk, hyse eller sei, Til sammenligning er hovedregelen 10 prosent for andre arter. Nå har Fiskeridirektoratet foreslått å utvide unntakene. 

I et nytt høringssvar til Fiskeridirektoratet fraråder Havforskningsinstituttet å utvide unntakene, har Havforskningsinstituttet skrevet på eget nettsted






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS