Bønå om dyster rapport: – Avdekker en svært alvorlig situasjon
Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå. (Foto: Karoline Almås Sørensen/FFK)

Bønå om dyster rapport: – Avdekker en svært alvorlig situasjon

Fylkesordføreren er bekymret over det som kommer frem i rapporten som nå har blitt offentliggjort.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 11.10.2024 20:00

Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå kommer til å prioritere handling etter rapporten om fiskerikrisen i Finnmark.

--Denne rapporten avdekker en svært alvorlig situasjon for kystsamfunnene i Finnmark. Den bekrefter i stor grad et bilde vi har sett veldig lenge, sier fylkesordfører i Finnmark, Hans-Jacob Bønå (H) i en pressemelding. 

Svært nedslående funn
Det var i sitt møte før sommeren at fylkesutvalget i Finnmark bestilte en rapport om hvilke konsekvenser den langvarige kvotenedgangen har for kystkommunene i Finnmark. 

Menon Economics leverte denne uken den første delen av rapporten som omhandler kunnskapsstatus og scenarioanalyser ti år fram i tid.

Rapporten vurderer også mulige konsekvenser av tiltakene nedfelt i Stortingets kvotemelding. Funnene er svært nedslående, og rapporten slår fast at Finnmark står overfor en fiskerikrise. Uten nødvendige tiltak viser rapporten at befolkningsnedgangen vil akselerere.  Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hasvik, Loppa, Måsøy og Vardø kommuner kan miste rundt én av tre innbyggere i løpet av de neste ti årene.

Skal handle raskt
--Jeg er glad for at Menon møter fylkesutvalget allerede førstkommende mandag, sier Bønå. Han er tydelig på at han også vil kalle inn til ekstraordinært fylkesutvalgsmøte i nær framtid. 

--Det vil utelukkende handle om videre tiltak for fiskeriene i Finnmark, sier fylkesordføreren.

Menon frykter at hvis befolkningsnedgangen får utvikle seg lenge nok, kan befolkningen i flere av kystkommunene nå et kritisk nivå der det blir svært vanskelig å opprettholde et fungerende samfunn med nødvendige tjenester til alle.

--Det handler ikke bare om å stoppe fraflyttingen, men også om å få folk til å flytte hit. Det fagfolk på området bekrefter i denne rapporten, er at vi må gjøre noe nå, og at vi trenger én eller flere «game changere» i Finnmark, sier Bønå.

Dramatisk fall
Menons rapport sier at en langvarig kvotenedgang vil slå svært negativt ut både i verdiskapingen, inntekten til fiskerne og arbeiderne i fiskeindustrien, og i den generelle sysselsettingen i kystkommunene.
Hovedfunnene i rapporten viser at de fleste kommunene får et fall i omsetning på rundt 40 prosent for både fiskerne og fiskeindustrien.

--Vårt hovedfokus er å finne de beste måtene å sikre en sunn og bærekraftig samfunnsutvikling på, sier Bønå.

Menon viser til at i mange av kystkommunene i Finnmark, står fiskeriet og fiskeindustrien for over to tredjedeler av verdiskapingen i privat næringsliv, og rundt en tredjedel av den totale sysselsettingen.

Tar dette på største alvor
Rapporten understreker viktigheten av å sikre en stabil landindustri og helårige arbeidsplasser på land, som igjen fører til bosetting, skatteinntekter og bolyst.

Fylkesordførerens håp er at rapporten, som er bestilt og betalt av Finnmark fylkeskommune, kan bidra til å være en vekker for nasjonale myndigheter.

--Dette er ikke lenger bare et lokalt, men også et nasjonalt sikkerhetsspørsmål, sier Bønå og fortsetter:

--Vi står dessuten i en svært utfordrende situasjon langs kysten i Finnmark. I tillegg har vi en geopolitisk situasjon, og vi tar derfor dette på det største alvor. Det bør også sentrale myndigheter gjøre.
Del to av Menon-rapporten leveres Finnmark fylkeskommune innen utgangen av oktober. Den vil redegjøre for mulige tiltak som kan settes inn for å avbøte på kvotekrisa, sier Bønå. 

Les rapporten






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS