Endringer i driften for oppdrett i fremtiden
Grieg Seafood har oppdrett i Nordkapp. (Illustrasjonsfoto: Grieg Seafood Finnmark)

Endringer i driften for oppdrett i fremtiden

Fiskeri- og havministere Marianne Sivertsen Næss har besvart spørsmål om oppdrett og varmere i Nord-Norge.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 12.10.2024 18:00

Fiskeri- og havministere Marianne Sivertsen Næss (Ap), mener oppdretterne i nord må forberede seg på at de kan få endrede betingelser for drift i fremtiden.

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG i Oslo, stilte et skriftlig spørsmål til fiskeri- og havministeren. Hansson ville vite hva fiskeriministeren vil gjøre for å sikre at oppdrett og kystmiljø i nord ikke havner i samme problemer som oppdrettsnæringa opplever i sør?

Årsaken til spørsmålet er økningen i lakselus på grunn av den varme sommeren i nord. 

Fiskeri- og havministeren har besvart spørsmålet. 

--Havbruksnæringen har hatt en sterk utvikling og vekst. Med veksten har det fulgt utfordringer knyttet til miljø, biosikkerhet og fiskevelferd. Det siste året har vi sett flere uheldige eksempler på høy dødelighet og dårlig dyrevelferd i oppdrettsnæringen, der lakselus har vært en del av sentral del av problemet. Årets varme sommer i nord har påvirket de biologiske forutsetningene som oppdretterne må forholde seg til i sin produksjon. Dette må næringen være forberedt på å takle. Uavhengig av hvor i landet man er, skal påslag av lakselus forebygges og det skal finnes planer for behandling for å sikre at man holder seg under lusegrensen, har Sivertsen Næss skrevet i svaret. 

--Vi vet at økte havtemperaturer er en del av fremtiden, og da må oppdretterne i nord forberede seg på at de kan få endrede betingelser for drift i fremtiden. Man må lære av erfaringer fra de aktørene som har sitt virke i områder som historisk sett har hatt og har de samme utfordringene. På den måten kan man ta i bruk beste praksis, og utvikle denne videre. Jeg mener også at det er viktig å minne om at næringen står fritt til å ta i bruk nye løsninger og starte nye samarbeid, som kan løse lokale utfordringer med miljø, velferd og biosikkerhet, ifølge svaret til fiskeri- og havministere Marianne Sivertsen Næss. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS