Gjesvær Helselag, 75 år
Gammelhuset søndag, Gjesvær Helselag 75 år.

Gjesvær Helselag, 75 år

Markering for Gjesvær Helselag, en aktiv forening i Gjesvær.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 14.10.2024 17:30

8. februar 1949 ble sykesøsterforeningen i Gjesvær stiftet. Målsettingen var at en sykesøster skulle bli ansatt i Gjesvær. 

Den første styrelederen i foreningen var Reidun Mathisen og hun var leder 45 år. I 1950 ble laget tilsluttet «Nasjonalforening mot tuberkulose, for folkehelsen», en organisasjon som i dag heter Nasjonalforening For Folkehelse.

I februar 1952 ble søster Dagny Jensen ansatt som sykesøster i Gjesvær med lønn fra helselaget. De lønnet Dagny i 13 år før Måsøy kommune overtok ansvaret. 

I 1958 ble helsehuset i Gjesvær bygd, og innviet 7. februar 1959. De som støttet utbyggingen økonomisk var Finnmark fylkes helsenemnd, Måsøy kommune, Nasjonalforeningen, Sosialdepartementet, Norges Badeforbud og Rikstrygdeverket, samt moralsk støtte på 200 kroner fra fiskarlaget. Budsjettet for bygget var 70 000 kroner. 

Ledere i helselaget var Reidun Mathisen, Aud Ingen Hansen, Natalia Walsøe og Inger Karin Berg, som er leder i dag. 

Nordkapp kommune la ned legekontoret i 2004 og tømte helsehuset for utstyr. Mye av utstyret var kjøpt inn av helselaget. 

--Hvis det er noen som har utstyr fra helsehuset, så ber vi om at det kommer tilbake til Gjesvær. Babyvekten har historisk og sentimental verdi for Gjesvær, og ble kjøpt inn av helselaget, ikke kommunen. Det sa Natalia Walsøe i sin historiske gjennomgang under et arrangement i Gammelhuset søndag formiddag. 

Helselaget har vært og er en aktiv forening i Gjesvær. 

--For den som har alt er det en fin gave å gi et medlemskap i Gjesvær Helselag. Bare gå inn å registrere via Nasjonalforeningens nettsider, sa Walsøe. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS