De eldste dyrene på jorda har blitt funnet i Finnmark
Veldig gamle fossiler funnet i Finnmark. (Illustrasjonsfoto)

De eldste dyrene på jorda har blitt funnet i Finnmark

Funnstedet i Finnmark ønsker forskere å holde hemmelig.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 16.10.2024 05:30

Forskere i Finnmark kan også ha funnet svaret på hva som hendte med de første organismene som kunne minne om dyr da jordkloden vår ble til en «snøball» for 600 millioner år siden.

Akkurat hvor i Finnmark de eldgamle fossilene er funnet, ønsker forskerne å holde hemmelig. 

--Det finnes et marked der ute for slikt som dette, sier Anette Högström ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø til forskning.no.

Hun vil ikke at de unike funnstedene skal bli ødelagt av fossiljegere.

Eldgamle fossiler
I ti år har Högström ledet en internasjonal forskergruppe på jakt etter eldgamle fossiler lengst nord i Finnmark. De har lett etter det aller tidligste dyrelivet og plantelivet på jorda.

--Nord i Finnmark er noen av de ytterst få stedene i verden hvor vi vet at det er mulig å finne fossiler fra rundt 600 millioner år tilbake.

Högström forteller at det handler om små skapninger. I stedet for dyr og planter, snakker hun og kollegene om «eukaryote organismer». 

Disse levde i et grunt hav.

Livet på jorda oppstår
Livet på jorda oppsto for 3,5 til 4 milliarder år siden.

De første milliarder årene var dette kun encellede organismer og nokså kjedelige greier. Det meste var bakterier. Men noen få organismer levde etter hvert i ekstreme miljøer, rundt varme kilder eller i svært salt vann. Disse arkeene kan være forløperne for de eukaryote organismene, ifølge Forskning.no. 

Snøballjorden i Finnmark
De siste årene har forskergruppen til Högström gjort flere sensasjonelle funn nord i Finnmark. Det handler om mikrofossiler som ble forløperne til dyr og planter.

Nylig har forskerne gjort nok et sensasjonelt fossilfunn.

Denne gangen kan de ha funnet svar på hva som skjedde med livet på jorda under den dramatiske perioden kalt snøballjorden. Da var planeten vår i flere millioner år dekket av et islag, helt fra polene til ekvator.

To ganger kan jorda ha gått i fryseboksen, først for rundt 720 millioner år siden og deretter for rundt 650 millioner år siden.

Ekspertene på det første livet på jorda er delt i to motstridende leirer.

En gruppe forskere mener at forløperne til dyrelivet på et vis klarte seg på snøballjorden og at de aller første «dyrene» er forløpere til alt senere dyreliv – og oss mennesker.

Den andre gruppen forskere mener at dyrelivet ikke kan ha overlevd millioner av år i denne fryseboksen. Det innebærer at dyrene må ha oppstått på nytt, for innpå 600 millioner år siden.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS