Reise skal ikke være et hinder for å motta nødvendig helsehjelp
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) har besvart spørsmål fra stortingsrepresentant Olaug Vervik Bollestad (KrF).
--Ordningen skal legge til rette for at det å reise ikke skal være til hinder for å motta nødvendig helsehjelp. Pasientreiseordningen er delt i to områder: Reiser uten rekvisisjon og reiser med rekvisisjon. Pasienter som reiser uten rekvisisjon, administrerer reisene sine selv og søker om å få støtte i etterkant. Når det gjelder reiser med rekvisisjon, omfatter dette pasienter som ikke kan benytte offentlig transport – enten på grunn av helsen sin eller fordi det ikke er mulig å bruke offentlig transport på strekningen. Rekvisisjon etter medisinsk behov utstedes av pasientens behandler, og rekvisisjon på trafikalt grunnlag utstedes av helseforetakene, har Vestre skrevet i en del av svaret.
Bollestad spurte helse- og omsorgsministeren hva han vil gjøre for at tjenesten med Pasientreiser kan være et så likt tilbud som mulig i alle kommuner?
I spørsmålet brukte Bollestad et eksempel fra Lund kommune i Rogaland der innbyggere har brukt mange tusen kroner av egne midler før de har fått sine penger refundert i etterkant.
--Pasientreiser HF er saksbehandler for reiseregninger fra pasienter, og prioriterer reiseregninger fra pasienter bosatt i kommuner uten avtaler i denne saksbehandlingen. Helseforetakene i Helse Vest er for tiden også i dialog med leverandør for ekspressbusser og Sykehusinnkjøp HF for å se på muligheten for et busstilbud til pasienter hvor pasienten bare må betale egenandel på lik linje med de som reiser med drosje, ifølge Vestre.