Lønnsomheten svekket i fiskeindustrien
Her er fire av de seks forfatterne av rapporten. Fra venstre prosjektleder Audun Iversen, Roy Robertsen, Bjørn Inge Bendiksen og Helene Skjønhals Jensen. (Foto: Wilhelm Solheim, Nofima)

Lønnsomheten svekket i fiskeindustrien

Rapport om villfisknæringen har blitt offentliggjort.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.12.2024 12:00

2023 ble et bra år for deler av norsk sjømatnæring, men villfiskindustrien har sine utfordringer.  Spesielt i Finnmark og Nordland er fiskeindustrien svært viktig for mange kystkommuner. Nesten syv prosent av arbeidsstokken i privat næringsliv i Finnmark jobber i villfiskindustrien.

Dette kommer fram i en fersk rapport fra Nofima. Tallene for fjoråret viser at industrien på nasjonal basis sysselsetter 9 800 personer og verdiskapingen var på 7,3 milliarder kroner. I tillegg til de som jobber direkte i fiskeindustrien, gir næringen ringvirkninger i andre deler av samfunnet.  Dette gjelder for eksempel transport, emballasje og utstyrsleverandører. Nofima har beregnet at dette gir 6500 ekstra jobber og 6,7 milliarder kroner i verdiskaping.

Stor i Finnmark
Med nesten 350 sysselsatte er Båtsfjord størst i villfiskindustrien i Finnmark. Deretter følger Nordkapp, Måsøy og Gamvik som alle har rundt 200 sysselsatte hver innenfor næringen. Totalt er det 1 400 sysselsatte i fiskeindustrien i Finnmark, og det utgjør nesten syv prosent av alle innenfor privat sektor.

I Finnmark finnes sysselsettingen hovedsakelig innenfor tre bransjer; 700 sysselsatte innen saltfisk/tørrfisk og ferskpakking, 460 innen hvitfiskfilet og 220 sysselsatte jobber med skalldyr.

Største aktør i Finnmark er Lerøy Norway Seafoods AS med nærmere 380 sysselsatte i syv forskjellige kommuner.

Innen hvitfiskfilet er Finnmark klart størst med 120 millioner. Nordland er nest størst med vel 60 millioner i verdiskaping.

Stabil de siste årene
Etter nedgang på starten av 2000-tallet har villfiskindustrien de siste årene stabilisert seg på knappe 300 bedrifter. I år har kvotene i fiskeriene gått ned og det samme skjer neste år. Villfisknæringen står foran utfordringer, og de største utfordringene kommer i fiskeindustrien. 

--Flåten har evnet å ta ut økte marginer over tid, og hadde også gode marginer i 2023, noe fiskeindustrien ikke har klart. De økte prisene på blant annet torsk demper fallet for flåten, mens fiskeindustrien ikke har klart å hente ut nok av prisøkningene i markedet, sier Iversen.

Han trekker fram den svake lønnsomheten. 

--Villfiskindustrien har lenge hatt lav lønnsomhet, og fjoråret var et økonomisk svakt år med en resultatgrad på bare 0,1 prosent før skatt. Dette er en industri som er meget viktig for mange kystsamfunn, men byggverket er ikke solid, sier Iversen som er prosjektleder for rapporten «Villfiskindustriens ringvirkninger 2023», sier Iversen. 

Viktig for kysten 
Den største sysselsettingen i fiskeindustrien finner vi i kommuner som Ålesund, Øksnes, Vestvågøy og Kinn. Fiskeindustrien er viktig for mange kystsamfunn, og i noen samfunn ekstremt viktig. I kommunene Værøy og Røst utgjør fiskeindustrien over 60 prosent av de sysselsatte i privat sektor. I kommunene Gamvik, Træna, Båtsfjord, Måsøy, Hasvik, Vardø og Berlevåg er også fiskeindustrien dominerende. 

I Gamvik er et fiskebruk lagt ned i år mens et annet har permittert. Det indikerer alvoret i situasjonen, mener forsker Audun Iversen 

Det er spesielt bedriftene som jobber med filet av hvitfisk som sliter med driftsmarginene. Også i andre deler av industrien ble lønnsomheten svekket i 2023. I både produksjon av klippfisk, tørrfisk, saltfisk og ferskpakking av hvitfisk gikk lønnsomheten ned. Sterk konkurranse om torskeråstoff og økte råstoffpriser, uten at eksportprisene økte tilsvarende, ga lavere marginer i hvitfiskbransjen.

Også i pelagisk konsumindustri, som omhandler blant annet sild og makrell, ble lønnsomheten kraftig svekket. Bransjen hadde dermed sitt svakeste år de siste syv årene.

De viktigste punktene i rapporten: 

  • Verdiskaping og sysselsetting: Villfiskindustrien har en betydelig økonomisk innvirkning, med 9800 ansatte og en verdiskaping på 7,3 milliarder kroner i 2023. 
  • Ringvirkninger: Industrien genererer ytterligere 6500 arbeidsplasser og 6,7 milliarder i verdiskaping som ringvirkninger. 
  • Regional betydning: Møre og Romsdal, Nordland og Vestland er de største regionene når det gjelder verdiskaping. 
  • Skattebidrag: Villfiskindustrien og dens ringvirkninger bidrar med 3,7 milliarder kroner i skatteinntekter. 
  • Investeringer: 2,3 milliarder kroner ble investert i 2023, hovedsakelig i mel- og oljeindustrien. 
  • Valutaeffekter: En svakere krone økte eksportinntektene, men påvirker også kostnadene. 

Dette er villfiskindustrien 

Norsk fiskeindustri består av nesten 300 bedrifter, med stort spenn i aktiviteter, og med ulike kombinasjoner av både råstoff og ferdige produkter. Her er de forskjellige inndelingene: 

Filet hvitfisk (filetproduksjon fersk/frossen) 

Klippfisk 

Annen konvensjonell (saltfisk, tørrfisk, ferskpakking) 

Pelagisk konsum (sild og makrell) 

Skalldyr (reke, krabber, skjell) 

Annen videreforedling (blant annet fiskemat) 

Mel/olje (fiskemel, fiskeolje, marine ingredienser) 

Definisjoner av begrepene

Verdiskaping: Verdiskaping (bruttoprodukt) er merverdien en bedrift skaper fra innkjøp av råvare til salg av ferdig produkt. Verdiskapingen består av lønn til ansatte, overskudd til eiere og skatt til myndighetene.  

Netto verdiskaping: Den verdiskaping som er igjen etter at man har tatt hensyn til kapitalslit. Netto verdiskaping beregnes ved å trekke kapitalslit (målt som avskrivninger) fra brutto verdiskaping. I denne rapporten brukes gjennomgående netto verdiskaping. 

Sysselsetting: Sysselsatte er summen av lønnstakere og selvstendig næringsdrivende, inkludert deltids- og sesongarbeidskraft. 

Årsverk: Et årsverk er arbeidet som utføres av en arbeidstaker i full stilling i løpet av et år. 

Ringvirkninger: Ringvirkninger skapes gjennom næringens kjøp av varer og tjenester. Vi måler ringvirkninger som sysselsetting og verdiskaping hos leverandører og leverandørers leverandører og så videre beregnet i 10 ledd. 








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS