Små skoler sliter med å finne kompetente lærere
En kartlegging viser at 20 til 40 prosent av skolene sliter med å få tak i lærere med riktig kompetanse. Utfordringene er størst på små skoler, i distriktene og på de laveste trinnene.
Nordkapp kommune er en av kommunene som har lyst lærerstillinger etter at skoleåret startet.
--Det er færre lærerstudenter som nå velger fag som kunst og håndverk, mat og helse, og kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE), sier Merete Helle, ifølge Forskning.no.
Hun jobber i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og er en av forfatterne bak en ny rapport.
Mange studenter spesialiserer seg i norsk, matematikk, samfunnsfag, kroppsøving og engelsk. Dette gjør det vanskelig for skolene å dekke behovet i andre fag, sier Helle.
Nedgang i studenttall påvirker fagtilbudet
Lærerutdanningene for grunnskolen har tradisjonelt hatt et bredt utvalg av fag, men dette kan bli endret i fremtiden.
Flere høyskoler og universitet vurderer å kutte i fagtilbudene sine på grunn av færre søkere og strammere økonomi. Dette kan gjøre det enda vanskeligere for skoler å få tak i lærere med kompetanse for undervisning i kunst og håndverk, mat og helse, KRLE og fremmedspråk som tysk, spansk og fransk.
--Når færre studenter velger disse fagene, blir det vanskeligere å skaffe lærere som kan undervise i dem. Skolene risikerer å stå uten nødvendig kompetanse, særlig i språkfag og praktisk-estetiske fag, sier Helle.