Guide til å kjøpe kryptovaluta
Kryptovaluta har på kort tid gått fra å være noe som interesserer ungdom og teknologi-entusiaster til å bli et globalt fenomen med milliarder av kroner i markedsverdi.
Blant de som vurderer å handle kryptovaluta på nettet er det visse ting som er viktige å kjenne til. Her kan du lære mer om de viktigste, inkludert:
- Risikoen som følger med investeringer i krypto.
- Kjøpsmetoder
- Informasjon om innskudd og betaling
- Hvem det er som kjøper kryptovaluta?
Hva er risikoen med å investere i kryptovaluta?
- Volatilitet: Verden til kryptovalutaer kan svinge markant i løpet av kort tid. Dette omtales gjerne som volatilitet. Du risikerer å tape store deler av investeringen i løpet av svært kort tid hvis markedet snur seg. Verdien kan også gå i motsatt retning med påfølgende verdiøkning.
- Regulatorisk usikkerhet: Lovverk og regulering av krypto er fortsatt i en gråsone i mange land og lover kan endres raskt. Dette kan påvirke både verdien og tilgjengeligheten.
- Sikkerhet: Kryptobørser og “krypto-wallets” (lommebøker) er attraktive mål for hackere og tyver. Dersom midlene dine blir stjålet, er det tilnærmet umulig å få de tilbake.
- Manglende forståelse: Kryptovaluta kan være komplekst og feil bruk av digitale lommebøker eller misforståelser kan føre til umiddelbare tap. Som et eksempel: Skriver du inn én feil bokstav eller tall vil du kunne tape hele overføringen din.
Hvor kan man handle?
Kjøp krypto gjennom flere kanaler, både med mål om ekte eierskap og som en type finansiell kontrakt.
Her har vi listet opp de viktigste alternativene.
- Kryptobørser: Disse tjenestene setter deg i kontakt med andre kjøpere og selgere. Hovedfordelen er at du kan sette inn norske kroner (eller annen valuta), som du deretter bruker til å kjøpe kryptovaluta.
- Kryptomeglere: Noen tilbyr en blanding av både ekte kjøp og ekstrafunksjoner sånn som giring via differansekontrakter, eller opsjoner. Meglere er slags hybrid mellom kryptobørser og aksjemeglere. Velg alltid en megler som er autorisert av myndighetene.
- Kryptoaksjer: En mindre tradisjonell metode for å kjøpe krypto er å investere i én eller flere aksjer knyttet til industrien. Et klassisk eksempel er COIN-aksjen til Coinbase.
Obs: Skal du kjøpe kryptovaluta som langsiktig sparing eller investering? Da er det best å styre unna finansielle kontrakter, slik som opsjoner og cfder. Velg i stedet en kryptobørs så du kan eie kryptoen selv uten å betale noen form for renter for å holde posisjonen din åpen over tid.
Innskudd av penger
Disse innskuddsmetodene er vanligst å bruke.
- Kort: Gir umiddelbar tilgang til penger, men koster langt mer i gebyr. Forvent å betale opptil 4 prosent av kjøpesummen. Det er veldig vanskelig å kjøpe kryptovaluta med kredittkort, der banker gjerne viser til manglende reguleringer.
- Bankoverføring: Best for å kjøpe kryptovaluta, da det er billigst. Gebyrene du sparer kan du bruke til å investere i mer krypto.
- E-lommebøker: Elektroniske kryptolommebøker som PayPal og Remitly. Noen av de lar deg også kjøpe kryptovaluta direkte via appen deres, enda du ikke får tatt ut pengene.
- Kontanter: Brukt i peer-to-peer-handler eller via automater. Dette gir høy anonymitet, men innebærer også høy risiko.
Hvem kjøper kryptovaluta?
- Tradere: Kjøper typisk kryptovaluta som en kortsiktig investering, med mål om å skvise ut profitt.
- Bedrifter: Noen selskaper investerer aktivt i kryptovaluta for å utvide porteføljen sin. Det best kjente eksempelet er Microstrategy.
- De som lever med høy inflasjon: I noen land med svært ustabile nasjonale valutaer og høy inflasjon er det vanlig å investere i kryptovaluta for å “hedge” mot prisfall. Eksempler inkluderer Venezuela og Libanon.
- Daglighandel: Enkelte benytter kryptovaluta til å kjøpe varer og tjenester, for eksempel på nettet.
Krav for å handle i Norge
Er du blant de som vurderer å handle krypto?
Vær i såfall forsiktig. Prisene kan stige og falle raskt og du risikerer å miste store deler av investeringen på kort tid.
Skal du kjøpe krypto i Norge må du ha fylt 18 år og samtidig kunne identifisere deg, for eksempel med en kopi av førerkort eller ved hjelp av BankID.