Forskere finner merkelige, blå ringer i gamle trær i Finnmark
En internasjonal, polskledet forskergruppe mener at trærne i det indre av Finnmark, vitner om to dramatiske vulkanutbrudd; ett i Ecuador i 1877 og ett på øya Martinique i Karibia i 1902.
--Studien er utført av anerkjente eksperter på området og er meget interessant, sier Line Nybakken, professor i skogøkologi ved universitetet NMBU i Ås, ifølge Forskning.no.
I vidstrakte Karasjok kommune ligger fjellet Iškoras. Den lavvokste skogen her er mye eldre enn hva du ved første øyekast tenker deg. Furuene og einerne kan skjule århundregammel klimahistorie.
I det tøffe klimaet inne på Finnmarksvidda vokser trær og busker veldig langsomt. Bare noen få varme sommeruker har de på seg. Einerbuskene rundt fjellet Iškoras kan være så gamle som 200 år. De små furutrærne kan være enda eldre.
--Årringer er historiske arkiver som kan gi oss mye spennende informasjon om fortidas klima, forteller Nybakken.
Rundt fjellet Iškoras er ringene noen år spesielt tynne.
Det var da forskerne tilførte et fargestoff at de oppdaget at noen vekstringer i furutrærne og einerne oppunder fjellet Iškoras stakk seg tydelig ut under mikroskopet.
Den polske forskeren Agata Buchwal har ledet studien. Sammen med kolleger fra flere land samlet og gransket Buchwal prøver fra 25 furutrær og 54 einerbusker. Det gjorde de oppe ved tregrensen rundt det 644 meter høye fjellet i Karasjok. Forskerne oppdaget at hele 96 prosent av furutrærne og 68 prosent av einerbuskene hadde blå ringer som kunne spores til sommeren 1902. De fant blå ringer fra året 1877 i 84 prosent av furutrærne og 36 prosent av einerbuskene.
--De to årene de finner såkalte «blå ringer», samsvarer med noen av de kaldeste somrene som er målt i nordområdene. Og de kan være resultat av globale hendelser som de to vulkanutbruddene, sier Nybakken.
Disse to årene hadde vulkanene Mount Pelée i Martinique og Cotopaxi i Ecuador hvert sitt store utbrudd.