Bør ikke slakte hysa på båt
Forskere har sett på hvordan få best kvalitet på hysefilet. (Illustrasjonsfoto)

Bør ikke slakte hysa på båt

Du får best god kvalitet på fisk som er levende og lite stresset når den slaktes.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 03.02.2025 23:30

Hyse bør leveres levende til fiskemottak og fileteres tidlig. Kvaliteten blir da betydelig bedre og verdiskapningen høyere. Det kommer fram i sluttrapport fra et omfattende forskningsprosjekt utført av Nofima og Havforskningsinstituttet, ifølge Forskning.no

Det mest vanlige nå er at fisken bløgges og slaktes om bord i fiskebåten. Å bløgge betyr å skjære fisk slik at blodet renner av den.

Forskerne har derfor dokumentert hvordan god fiskevelferd under fangst og transport har direkte sammenheng med kvalitet og utbytte. 

Hyse som er håndtert skånsomt og levert levende, gir fileter med mindre nedbrytning av fiskekjøttet, fastere konsistens, mindre blod og lengre holdbarhet enn hyse som kommer død til anlegget.

Forsker Torbjørn Tobiassen slår fast at bløgging fortsatt er viktig. Likevel er prinsippet om å holde fisken i god form og levende fram til den skal slaktes, er i en helt annen divisjon for kvalitet. 

--Et faktum er udiskutabelt: Du får best god kvalitet på fisk som er levende og lite stresset når den slaktes. Om økt kvalitet på råstoffet er målet, er levendefangst, levendelagring om bord og levendelevering løsningen. Prinsippet om at fisken skal ha det godt for å oppnå topp kvalitet, er bredt dokumentert, legger kollega Sjurdur Joensen til.








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS