Motvind Norge: Oppgrader eksisterende nett
Bildet er tatt fra området der Davvi vindkraftverk er planlagt. Gaissene sett fra øst med Rásttigáisá (1067 moh) som høyeste fjell i venstre halvdel av landskapet. NVE har tatt Davvi ut av listen over aktuell vindkraftprosjekter. (Foto: Morten Kurvander)

Motvind Norge: Oppgrader eksisterende nett

Motvind Norge er kritisk og har lansert alternativ.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 11.02.2025 01:30

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har anbefalt at Statnett får konsesjon til å bygge en ny 420 kV kraftledning mellom Skaidi og Lebesby. Motvind Norge stiller seg kritisk til denne anbefalingen og mener den ikke er begrunnet i forsyningssikkerhet for befolkningen, men i behovet for å legge til rette for vindkraftutbygging i Finnmark.

--Dette er ikke et prosjekt for å trygge strømforsyningen til folk i Finnmark, men et rent industriprosjekt. NVE forsøker å pakke inn beslutningen som nødvendig for forsyningssikkerhet, men den eneste grunnen til å bygge en 420 kV-linje er å tilrettelegge for mer vindkraft. Finnmark trenger ikke en slik høyspentmotorvei i kraftnettet, sier John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge, i en pressemelding. 

Motvind Finnmark: – Kan gjennomføres enklere og bedre
Leder for Motvind Finnmark, Tore-Jan Gjerpe, understreker at organisasjonen støtter en oppgradering av kraftnettet for å sikre stabil strømforsyning til innbyggerne, men at løsningen må være målrettet og kostnadseffektiv.

--Forsyningssikkerhet kan løses mye enklere og raskere med oppgraderinger i eksisterende nett, oppgradering av linja til Finland og en såkalt Back-to-Back-løsning. Dette kan gjennomføres til en brøkdel av kostnadene og ulempene som følger med en 420 kV-ledning. Øst-Finnmark trenger overhodet ikke denne linja, like lite som vi trenger en firefelts motorvei, sier Gjerpe.

Han påpeker også at dersom forsyningssikkerhet virkelig var det avgjørende argumentet for en 420 kV-ledning, måtte det vært planlagt to parallelle linjer.

--En enkel 420 kV-linje gir ikke bedre forsyningssikkerhet enn en oppgradert 132 kV-løsning, ifølge Statnetts egne analyser. Dette handler altså ikke om stabil strømforsyning til folk, men om å bygge ut mer vindkraft i Finnmark. Og dersom elektrifiseringen av Melkøya stanses, vil behovet for denne kraftledningen ytterligere falle bort, sier Gjerpe.

Store naturinngrep og trusler mot reindrifta
Den planlagte kraftledningen vil innebære betydelige naturinngrep og forstyrrelser for reindrifta. NVE erkjenner selv at utbyggingen vil ha negative konsekvenser for sårbare arter som dverggåsa og for reindriften, men foreslår symbolpolitiske tiltak som ikke vil hindre skadevirkningene.

--En koordinator og fugleavvisere vil ikke redde naturen eller beskytte reindrifta mot store inngrep. Reindrifta i Finnmark er allerede presset til bristepunktet av vindkraftutbygginger og andre industritiltak. Nok er nok, sier John Fiskvik i Motvind Norge.

Hva bør gjøres i stedet?

Motvind Norge krever at Finnmarks energibehov løses på en måte som ikke ødelegger natur og reindrift. I stedet for en massiv 420 kV-linje som tjener vindkraftindustrien, må regjeringen satse på:

• Oppgradering av eksisterende linjer, inkludert 132 kV-nettet, for å dekke reelt behov for forsyningssikkerhet.

• Bedre forbindelser til Finland, inkludert en Back-to-Back-løsning, som kan gi stabil strømforsyning på en langt mer skånsom måte.

• Beskyttelse av samisk reindrift, slik at nye inngrep ikke fortrenger reindrifta og samiske rettigheter.

--Motvind Norge mener NVE og Statnett forsøker å selge inn en kraftutbygging som et nødvendig grep for forsyningssikkerhet, mens realiteten er at dette handler om å bane vei for storskala vindkraft i Finnmark. Vi krever at regjeringen avviser denne planen og i stedet prioriterer tiltak som faktisk styrker strømforsyningen for befolkningen – uten å rasere naturen og reindrifta i prosessen, avslutter Fiskvik og Gjerpe fra Motvind Norge og Motvind Finnmark.






Annonse:
https://www.scandichotels.no/jobb?cntry=NO&ctgry=All&loc=Honningsv%C3%A5g&dept=All


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS