Mer enn 5 milliarder kroner blir igjen i landsdelen
SpareBank 1 Nord-Norge leverer et resultat etter 2024 på 4 512 millioner kroner før skatt. Samme tall for 2023 var 3 273 millioner kroner.
--Tallene er gode, og det er spesielt gledelig å kunne konstatere at verdier tilsvarende mer enn resultatet legges igjen i landsdelen. Det er effekten av lokalt eierskap og lokal tilhørighet, sier konsernsjef Hanne Karoline Kræmer.
Hun viser til at konsernets virksomhet avleirer store verdier for Nord-Norge.
--Da snakker vi om både utbytte og andre ringvirkninger. Samfunnsutbyttet alene er på 1 016 millioner kroner. Dette brukes til å utvikle Nord-Norge på forskjellige måter. Frivilligheten nyter godt av det, og vi bidrar til innovasjon og kunnskap. Og gjennom Stiftelsen for Nord-Norge tilføres nordnorske selskaper egenkapital, slik at de kan vokse i og for Nord-Norge, sier Kræmer.
Konsernsjefen forteller videre at mange av SpareBank 1 Nord-Norges private eiere også har tilholdssted i Nord-Norge. Utbyttet til disse er i år på mer enn 170 millioner kroner.
--I tillegg til utbytte kommer den indirekte verdiskapingen, blant annet gjennom skatteinntekter fra både konsernet og fra våre 1000 ansatte, på totalt nesten 2 000 millioner kroner.
Det er også slik at konsernet kjøper varer og tjenester fra nordnorske bedrifter.
--Her har vi ikke eksakte tall, men vi snakker om mer enn 300 millioner kroner per år. Tar man med tilbakeholdt overskudd, er det slik at mer enn 5 milliarder kroner blir igjen i Nord-Norge. Slike regnestykker gjør det enda mer motiverende å gå på jobb hver dag, sier Kræmer.
Bankenes gullår
Kampen mot inflasjonen har ført til at rentene i perioden etter pandemien har vært høyere enn vi har vært vant med. Det gir høyere inntjening for finansbransjen. Kræmer tror 2025 blir et tøffere år for bankene.
--De fleste banker legger i disse dager frem svært gode resultater. Rentenivået er en vesentlig årsak til det mange har omtalt som bankenes gullår, samtidig som gode tider har medført lave tap over mange år. Jeg tror 2025, i tråd med det sentralbanksjefen har indikert, vil bringe med seg flere rentekutt. Det er bra for både folk og næringsliv, men vil å gi lavere inntjening for bankene. Da er det viktig at denne bransjen tilpasser kostnadsnivået sitt. I gode tider er det lett å pådra seg økte kostnader, og det er tilsvarende vanskelig å ta ned kostnadene når pilene peker nedover. I SpareBank 1 Nord-Norge jobber vi derfor målrettet med dette for øyeblikket. Det regner jeg med hele finanssektoren gjør, sier Kræmer.
Konsernsjefen frykter for at også deler av næringslivet i landsdelen kan ha pådratt seg økte kostnader som en konsekvens av høy inntjening.
Fortsatt nummer 1 i Nord-Norge
Mer enn fire av ti nordlendinger er i dag kunde i SpareBank 1 Nord-Norge. Med det har konsernet en klar nummer 1-posisjon i nord.
--Vi er markedsledende på alle våre forretningsområder, og vi er utrolig stolt over den tilliten folket i nord viser oss. Så er det slik at konkurransen stadig hardner til, og vi vet blant annet at Sparebanken Norge, som er en realitet fra og med mai 2025, har signalisert at de vil satse i Nord-Norge. Skjerpet konkurranse gjør at vi må jobbe enda hardere for å forsvare posisjonen. Det kommer kundene til gode, og derfor hilser vi konkurransen velkommen. Det norske bankmarkedet er det mest digitaliserte og dynamiske i verden, drevet blant annet av sterk konkurranse, sier Kræmer.