Vil løfte fram sjømat i arbeidet med framtidens matsystem
En god del videreforedling av fisk skjer i andre land. (Illustrasjonsfoto)

Vil løfte fram sjømat i arbeidet med framtidens matsystem

Fiskeri- og havministeren Marianne Sivertsen Næss har besvart et skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.02.2025 01:30

Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV, spurte fiskeriministeren hva hun gjør for at mer fisk skal bearbeides i Norge og for å forhindre konkurser i fiskeindustrien?

Fiskeri- og havministeren Marianne Sivertsen Næss (Ap) har besvart spørsmålet. 

--Sjømatindustrien er en viktig distriktsnæring som bidrar til arbeidsplasser langs hele kysten. Det er en industri preget av store variasjoner når det gjelder størrelse på virksomheter, struktur, eierskap og bruk av råstoff. I dette bildet er det en overforenkling å peke ut en del av flåten som årsaken til at bearbeidingsindustrien i Norge sliter. Norsk landindustri er helt avhengig av råstoff fra hele den norske fiskeflåten, enten det er fra trål eller kystflåten. I diskusjonen om bearbeiding av fisk i Norge må en også ha med seg at utviklingen har vært positiv når det gjelder bearbeiding av laks og ørret, særlig i filetproduksjon. Den samme utviklingen har vi sett i pelagisk industri de seneste årene, med mer filetproduksjon. Bildet er altså mer nyansert hvis en ser på hele den norske sjømatindustrien, har Sivertsen Næss skrevet i en del av svaret.

--At den tradisjonelle fiskeindustrien, og da særlig filetproduksjon, har slitt med lav bearbeidingsgrad og lav lønnsomhet, skyldes ikke bare råstofftilgang. Dette har regjeringen blant annet belyst i Meld. St. 7 (2023–2024) Folk, fisk og fellesskap - en kvotemelding for forutsigbarhet og rettferdig fordeling. Lønns- og produksjonskostnader i Norge sammenlignet med konkurrentland samt utfordringer med markedsadgangen for bearbeidede produkter er også sentrale årsaker. Fryseteknologi og rimelig transport har gjort sjømat til globale handelsvarer, og utenlandsk sjømatindustri har tilgang på den samme teknologien som norsk sjømatindustri. Denne industrien har også en fordel med å være plassert tettere på sluttmarkedene. De nevnte forholdene gjør at utenlandsk sjømatindustri i noen tilfeller kan betale bedre for sjømat enn de norske aktørene. Norsk sjømatindustri konkurrerer også med andre sektorer om ressurser som arbeidskraft og kapital. Et fellestrekk for sjømatindustrien, enten den ligger i Finnmark eller på Mørekysten, er at den opererer i et globalt råvaremarked, hvor det er stor konkurranse om råstoffet. Fleksibilitet i produksjonen er derfor et viktig konkurransefortrinn for de virksomhetene som lykkes over tid. Det er uunngåelig at noen sjømatindustribedrifter ikke vil klare seg i konkurransen og dermed vil gå konkurs. Hva slags produksjon eller produkt en virksomhet velger å satse på, enten det er filetering eller blankpakking av fersk fisk, må være opp til den enkelte virksomhet, ifølge Sivertsen Næss. 

--Jeg arbeider nå langs flere spor, og jeg er særlig opptatt av at vi ser på og vurderer tiltak i hele verdikjeden for fisk, og at vi arbeider for at vi løfter fram sjømat i arbeidet med framtidens matsystem, har Marianne Sivertsen Næss skrevet i svaret til SV-representant Kari Elisabeth Kaski. 






Annonse:
https://www.scandichotels.no/jobb?cntry=NO&ctgry=All&loc=Honningsv%C3%A5g&dept=All


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS