
Halvert matsvinn for NorgesGruppen
Tall viser at NorgesGruppen har halvert matsvinnet i sine butikker siden 2015.
Nå viser nye tall fra NorgesGruppen, som blant annet står bak Kiwi, Meny, Spar og Joker, at konsernet vil halvere matsvinnet i sine butikker allerede i løpet av 2025. Bare i 2024 ble matsvinnet redusert med 13 prosent.
Ketil Floer hos Joker Honningsvåg merker stor forskjell på matsvinn nå sammenlignet for en del år siden. Nå blir veldig lite mat kastet.
Floer forteller at de prøver å være gode med bestillinger, ikke kjøpe inn for mye. Samtidig blir varer som nærmer seg dato, priser ned. Det er et veldig effektivt virkemiddel. Floer trekker også frem de nå har gode hjelpemidler for å finne varer i hyllene som nærmer seg dato.
Faktaboks: NorgesGruppens arbeid med matsvinn
NorgesGruppen jobber systematisk med tiltak for å redusere matsvinnet, både i egne butikker, og gjennom bidrag til løsninger som reduserer matsvinnet hjemme hos forbruker.
• Det aller viktigste er optimal vareflyt: Det riktige antallet varer i butikkhyllene til enhver tid.
• I tillegg til dette, er nedprising av varer med kort holdbarhetsdato, som gårsdagens brød og frukt og grønt, et viktig element. Nedprising omfatter nå alle de største varegruppene, og er et populært tiltak blant kundene.
• Selskapet tar i bruk ny teknologi, og er blant de første i verden til å ta i bruk 2D-koder, også i samarbeid med leverandører.
• Et annet viktig tiltak for å redusere matsvinnet er donasjon av varer. Blant annet leverte NorgesGruppen 1 050 tonn mat til Matsentralen i 2024.
• Gjennom NorgesGruppens bærekraftsfond HANDLE har selskapet bidratt inn i flere prosjekter som for eksempel bruk av restråstoff til nye produkter og etablering av produksjonskjøkken som lager ferdigretter til de som trenger det mest, av råvarer som ellers ville blitt kastet.
• Mindre porsjonspakninger, og mindre forbrukerpakninger på produkter med potensiale for svinn hjemme, er utviklet og tilbys i butikk.