
Hurtigruten skal servere Stillehavslaks
Øistein Nilsen, kulinarisk direktør i Hurtigruten, ser frem til å servere villfanget stillehavslaks, også kalt pukkellaks, til gjestene om bord på selskapets ti skip.
--På denne måten kan vi bidra til å bekjempe et miljøproblem, en munnfull av gangen. For selv om Stillehavslaksen ikke er noe vi vil ha i norske farvann, så er den her. Og den er en helt fantastisk matfisk. Vi vil bidra til å fiske så mye som mulig av den, samtidig som fangsten kan komme til nytte, sier Øistein Nilsen i en pressemelding.
Han forteller at fisken er villfanget i Troms og Finnmark.
--Slik bidrar vi til å beskytte økosystemene. I tillegg reduserer vi avhengigheten av oppdrettslaks, sier Nilsen.
Nilsen ble overbevist om stillehavslaksens kvaliteter etter et besøk hos Hurtigrutens samarbeidspartner Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø. Han sier tiltaket er en del av Hurtigrutens forpliktelse til ansvarlig ressursforvaltning og miljøvennlig drift.
Stillehavslaksen er en fremmed art som ble satt ut i elvene rundt Kvitsjøen i Russland på 1950-tallet for matproduksjon. Siden har den spredd seg til norske elver, og ble i 2017 registrert i alle kystfylker. Ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utgjør arten en betydelig risiko for lokal laksefisk og økosystemer. Derfor bør man fiske så mye som mulig av arten for at den ikke skal fortsette å spre seg.