
Historisk redningsskøyte fullfinansiert med ny stordonasjon
Tidenes største og topp moderne redningsskøyte bygges i disse dager hos verftet GOT Marine i Mandal. Med en byggekostnad som langt overgår tidligere leverte fartøyer til Redningsselskapet, er det derfor en stor glede at styret i Olav Thon Stiftelsen har besluttet å støtte Redningsselskapet med 18 millioner kroner til fartøyet.
--Dette er en gave til folket i Nord-Norge, til Norges beredskap, til bosetting, til trygghet og tilstedeværelse for folk og næring. Det sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.
--At Olav Thon Stiftelsen bidrar til beredskapen i nord med en så stor pengegave til Redningsselskapet er helt fantastisk. Dette sikrer at hele finansieringen av den historiske redningsskøyten nå er på plass. Vi er så takknemlige, sier Herlofson.
Totalkostnad for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til nærmere 150 millioner kroner.
Ikke mulig uten donasjoner
Med sine 32 meter og med hybrid fremdrift blir dette den største redningsskøyta som er levert noensinne. Det nye fartøyet er konstruert fra kjøl og opp for å imøtekomme Redningsselskapets spesifikke krav til en ny fartøyklasse for helårs operativ tjeneste i Norges mest utsatte havområder. Operasjonsområdet vil være utenfor kysten av Nord-Norge, og fartøyet vil kunne gå langt til havs og bistå ved store ulykker og masseevakueringer under svært krevende forhold. Leveranse vil skje neste år, og dåp er planlagt høsten 2026.
--Vi er svært glade for å kunne støtte Redningsselskapet med den største tildelingen i Olav Thon Stiftelsens historie. Midlene går til utøvelse av et viktig samfunnsansvar med langsiktighet, og til god nytte for beredskapen i nord, uttaler Geir Tore Thorvaldsen, daglig leder i Olav Thon Stiftelsen.
Redningsselskapet er helt avhengig av store donasjoner fra enkeltpersoner, bedrifter, fond og stiftelser for å kunne bygge et slikt stort multifunksjonsfartøy og flere er med på spleiselaget. Fra før har RS mottatt en donasjon på 110 millioner kroner fra GarMar Holding AS til utvikling og bygging av denne store havgående redningsskøyta.
I 2024 ble Sparebankstiftelsen SpareBank1 Nord-Norge med på spleiselaget da de ga 16 millioner til byggingen, og Norges Råfisklag og Helene Sundt AS bidro begge med 1 million kroner hver.