Pressemelding

F24 - 30.05.2024

10 tips for en sikrere digital sommer

Sommer innebærer økt reiseaktivitet, både i jobbsammenheng og privat. Men hvor mange tenker digital sikkerhet når de er på reise – og har dere intern policy for mobil- og databruk?

Mange kombinerer ferie og reiser utenlands med jobbing, og tar med jobb-PC og mobiltelefon for å kunne være tilgjengelige. Spesielt gjelder dette personer som her en ledende stilling eller en nøkkelfunksjon i virksomheten. Det kan bety økt risiko for virksomheten.

– Ansatte må tenke digital sikkerhet når de er på feriereise, på samme måte som når de er på jobbreise. Så lenge du har med mobil, nettbrett eller PC som har tilgang til arbeidsplassens nettverk, utgjør du en sikkerhetsrisiko for virksomheten. Dette er enda viktigere nå, når ulike trusselaktører har tatt i bruk kunstig intelligens (KI). Alle virksomheter bør derfor ha oppdaterte rutiner for ansattes bruk av selskapets datautstyr på reiser – og kanskje minne om disse i forkant av ferien, sier sikkerhetsleder i F24 Nordics, Jan Terje Sæterbø.

Han anbefaler alle virksomheter å gjennomgå sin policy for mobil- og databruk på reise, samt oppdatere alle ansatte om viktigheten av å tenke datasikkerhet.

– Det er viktig å ta fri og slappe av, men samtidig bør alle være årvåkne og ikke glemme de gode sikkerhetsvanene mens man er på ferie, sier Sæterbø.

– Et av de viktigste punktene, er å oppdatere programvare og apper på pc, nettbrett og mobil før du reiser på ferie. Da har du fått med de siste sikkerhetsoppdateringene. Du bør også ha skjermlås på alle enheter, med sikkerhetskode som pin-kode og ansiktsgjenkjenning. Det er også lurt å aktivere sporing og mulighet for fjernsletting av data på mobil og nettbrett. Da kan du også se hvor den er hvis du mister den eller den blir stjålet, og eventuelt slette data, sier han.

Sæterbø anbefaler også at du tar sikkerhetskopi av data før du reiser, og understreker viktigheten av at du aldri lar PC, nettbrett, mobil eller andre verdisaker bli liggende ubevoktet.

Bruk av åpne nett er også noe han advarer mot. I verste fall er de falske og du risikerer at data blir stjålet:

– Dersom kriminelle følger med på nettet kan alt du gjør på maskinen bli overvåket, og både personinformasjon og passord havne på avveie. Spesielt utsatt er du hvis du handler på nett eller logger på en konto, sier han.

Her er Sæterbøs 10 råd for en sikrere sommer:

  1. Sikkerhetskopier data: Før du reiser, ta sikkerhetskopier av viktige data fra enhetene dine til en sikker skylagringstjeneste eller en ekstern harddisk.
  2. Sikre enheter: Sørg for at bærbare datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett har sterke passord eller PIN-koder aktivert for å forhindre uautorisert tilgang.
  3. Aktiver enhetskryptering: Krypter sensitive data på enheter for å beskytte mot datainnbrudd i tilfelle tap eller tyveri. Bruk enhetskrypteringsverktøy eller krypterte beholdere.
  4. Slå på sporing: Aktiver sporings- og slettingsfunksjoner på enheter for å finne eller slette data i tilfelle tap eller tyveri.
  5. Slå av automatiske tilkoblinger: Slå av automatiske Wi-Fi- og Bluetooth-tilkoblinger på enheter for å forhindre uautorisert tilgang og potensielle datainnbrudd.
  6. Oppdater programvare og apper: Oppdater all programvare og applikasjoner til de nyeste versjonene, inkludert operativsystemer og sikkerhetsoppdateringer, før du reiser.
  7. Bruk kun sikre nettverk: Unngå å bruke offentlige Wi-Fi-nettverk, spesielt for å få tilgang til sensitiv informasjon. Bruk i stedet et virtuelt privat nettverk (VPN) for å etablere sikre tilkoblinger.
  8. Vær forsiktig med offentlige datamaskiner: Unngå å bruke offentlige datamaskiner eller delte enheter for å få tilgang til personlige kontoer eller skrive inn sensitiv informasjon, da de kan bli kompromittert.
  9. Unngå offentlige ladestasjoner: Avstå fra å bruke offentlige ladestasjoner. De kan ha kompromittert USB-tilkoblinger som kan installere skadelig programvare eller stjele data fra enheter.
  10. Lås enheter når de ikke er i bruk: Konfigurer enhetslåser med sterke PIN-koder, passord eller biometrisk autentisering (fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning) for å forhindre uautorisert tilgang.

Sæterbø anbefaler også at alle, uansett om de skal på jobb- eller feriereise, registrerer seg på Utenriksdepartementets side «reiseregistrering.no»

– Reiseregistrering.no er et tilbud til reisende om å registrere kontaktopplysninger hos UD. Dersom det skjer en alvorlig hendelse i området du befinner deg, har UD mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post. Registrering kan også gjøres via UDs egen app “Reiseklar” som finnes for både Apple og Android, sier han.

Se også:

Webinar: Personlig reisesikkerhet

I dette webinaret har Key Account Manager i F24 Nordics, Per Ketil Riisem, invitert seniorrådgiver i PST, Kjell Ove Ertenstein, i studio. Sammen ser de på noen relevante problemstillinger, og hvorfor vi må ha et bevisst forhold til verdier, trusler og sårbarheter uansett når, hvor eller hvordan vi reiser.

>>Se webinar her

Related links

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS