Pressemelding
15 råd for en sikker sommer
Ferietid er også høytid for kriminelle. Samtidig er man kanskje litt mer avslappet selv, og gjerne på besøk på nye, og ukjente plasser. Derfor er det ekstra viktig å ta noen forholdsregler, sier sikkerhetsleder i F24 Nordics, Jan Terje Sæterbø.
- Det er viktig å ta fri og slappe av, men samtidig bør du være litt årvåken og ikke glemme de gode sikkerhetsvanene mens du er på ferie, sier Sæterbø.
- Det er tross alt bedre å være litt føre-var enn å risikere å få ferien ødelagt på grunn av at uvedkommende har fått tilgang til dataene dine eller tømt kontoen din, sier han.
Sæterbø har samlet 15 enkle punkter som kan gjøre sommerferien litt sikrere.
- Et av de viktigste punktene, som også er veldig enkelt å gjennomføre, er å oppdatere programvare og apper på pc, nettbrett og mobil før du reiser på ferie. Da har du fått med de siste sikkerhetsoppdateringene. Du bør også ha skjermlås på alle enheter, med sikkerhetskode som pin-kode og ansiktsgjenkjenning. Det er også lurt å aktivere sporing og mulighet for fjernsletting av data på mobil og nettbrett. Da kan du også se hvor den er hvis du mister den eller den blir stjålet, og eventuelt slette data.
Sæterbø anbefaler også at du tar sikkerhetskopi av data før du reiser, og understreker viktigheten av at du aldri lar PC, nettbrett, mobil eller andre verdisaker bli liggende ubevoktet.
Bruk av åpne nett er også noe han advarer mot. I verste fall er de falske og du risikerer at data blir stjålet:
- Dersom kriminelle følger med på nettet kan alt du gjør på maskinen bli overvåket, og både personinformasjon og passord havne på avveie. Spesielt utsatt er du hvis du handler på nett eller logger på en konto, sier han.
Offentlige USB-ladepunkter, som du ofte finner på flyplasser eller cafeer, er også noe Sæterbø advarer mot. En advarsel også FBI kom med tidligere i år (FBI advarer mot bruk av offentlige ladere - Tek.no)
- Sannsynligheten for at du skal få data stjålet er kanskje ikke så stor, men det er helt unødvendig å ta risikoen. Ta med en ladekontakt og benytt en vanlig stikkontakt i stedet, sier Sæterbø.
- Vær også litt bevisst på hva du legger ut av ut bilder og statusoppdateringer i sosiale medier. Kriminelle er også i sosiale medier, og kan utnytte informasjon som hva du gjør og hvor du befinner deg for å utnytte det til sin fordel.
Her er Sæterbøs 15 råd for en sikrere sommer:
15 råd for en sikker sommer:
- Sikkerhetskopier data: Før du reiser, ta sikkerhetskopier av viktige data fra enhetene dine til en sikker skylagringstjeneste eller en ekstern harddisk.
- Sikre enheter: Sørg for at bærbare datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett har sterke passord eller PIN-koder aktivert for å forhindre uautorisert tilgang.
- Aktiver enhetskryptering: Krypter sensitive data på enheter for å beskytte mot datainnbrudd i tilfelle tap eller tyveri. Bruk enhetskrypteringsverktøy eller krypterte beholdere.
- Slå på sporing: Aktiver sporings- og slettingsfunksjoner på enheter for å finne eller slette data i tilfelle tap eller tyveri.
- Slå av automatiske tilkoblinger: Slå av automatiske Wi-Fi- og Bluetooth-tilkoblinger på enheter for å forhindre uautorisert tilgang og potensielle datainnbrudd.
- Oppdater programvare og apper: Oppdater all programvare og applikasjoner til de nyeste versjonene, inkludert operativsystemer og sikkerhetsoppdateringer, før du reiser.
- Bruk kun sikre nettverk: Unngå å bruke offentlige Wi-Fi-nettverk, spesielt for å få tilgang til sensitiv informasjon. Bruk i stedet et virtuelt privat nettverk (VPN) for å etablere sikre tilkoblinger.
- Vær forsiktig med offentlige datamaskiner: Unngå å bruke offentlige datamaskiner eller delte enheter for å få tilgang til personlige kontoer eller skrive inn sensitiv informasjon, da de kan bli kompromittert.
- Unngå offentlige ladestasjoner: Avstå fra å bruke offentlige ladestasjoner. De kan ha kompromittert USB-tilkoblinger som kan installere skadelig programvare eller stjele data fra enheter.
- Lås enheter når de ikke er i bruk: Konfigurer enhetslåser med sterke PIN-koder, passord eller biometrisk autentisering (fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning) for å forhindre uautorisert tilgang.
- Vær på vakt mot phishing-forsøk: Vær forsiktig når du klikker på lenker eller åpner e-postvedlegg, spesielt fra ukjente kilder. Vær på vakt mot mistenkelige e-poster eller meldinger som ber om sensitiv informasjon.
- Vær forsiktig med deling av sosiale medier: Unngå å legge ut sensitiv bedriftsinformasjon eller reiseplaner på sosiale medieplattformer for å minimere risikoen for uautorisert tilgang eller målrettede angrep.
- Bruk sikre betalingsmetoder: Når du foretar nettkjøp, bruk sikre betalingsmetoder som kredittkort eller digitale lommebøker. Unngå å legge inn sensitiv informasjon på ukjente eller usikrede nettsider. Før du sveiper eller setter kortet inn i en minibank eller betalingsterminal, se nøye etter om noe virker uvanlig eller mistenkelig.
- Pass på sensitive data: Minimer mengden personlig og sensitiv informasjon du har. Pass spesielt godt på viktige dokumenter, som pass og ID-papirer.
Sjekk kontoen regelmessig: Overvåk bank- og kredittkortutskriftene dine for uautoriserte transaksjoner og rapporter mistenkelig aktivitet umiddelbart.