Pressemelding

Tryg Forsikring - 15.07.2013

150.000 nordmenn får diaré på ferie

Hvert år blir tusenvis av nordmenn lagt inn på sykehus i utlandet. Tryg Forsikring anslår at mer enn 60 prosent av reisesyk-tilfellene gjelder magerelaterte sykdommer.


Risikoen for smittsom sykdom i utlandet er stor og minst 150.000 får årlig diaré på utenlandsreiser, anslår Tryg. De fleste blir smittet i Spania, Tyrkia, Hellas og Thailand.

- Spania og Hellas topper nok statistikken fordi disse landene trekker klart flest nordmenn i løpet av sommerhalvåret og ellers, sier Trygs reiseskadesjef Monica Rimestad.
- I Tyrkia og Thailand avviker mat/bakteriekultur og de hygieniske forhold fra det vi er vant med til daglig, derfor anbefales håndsprit til store og små under hele reisen.


9.000 reisesyke
Tryg fikk inn hele 9.000 skadesaker i fjor som dreide seg om reisesyke. Sykdom på reise er den desidert største erstatningsposten, og er den som har økt mest de siste årene. Og nærmere 70 prosent av disse sakene, dreier seg altså om mage- og tarmproblemer.
En rapport fra Folkehelseinstituttet bekrefter samme tendensen: 82 prosent av de som ble syke i utlandet i 2011 ble rammet av magerelaterte sykdommer.

På enkelte steder rammes mer enn 50 prosent av turistene av diaré. Nepal, India og Kenya er land med høy risiko for mage- og tarminfeksjoner.
I Europa er det altså Tyrkia, Spania og Hellas som peker seg spesielt ut.


Bedervet mat og virus
- Vi blir syke av bedervet mat som ikke er oppbevart eller tilberedt på riktig måte. Bakterier og virus overføres fra hendene til maten vi spiser. Bakteriene kan vi få fra mange steder, for eksempel toaletter, dørhåndtak, penger – rett og slett alt vi tar i eller på, sier Monica Rimestad i Tryg.

- Vi reiser mye mer enn tidligere, gjerne lenger enn vi gjorde før og til langt mer eksotiske steder. Dette gør oss mer sårbare for ukjente bakterier som vi tidligere ikke var eksponert for.
Hun legger til at de anbefaler alle som blir syke å oppsøke lege for diagnose.
Blir du syk er det viktig å sørge for at du får i deg nok væske. Dersom innleggelse eller behandling på sykehus blir nødvendig, er det viktig å ta kontakt med forsikringsselskapets alarmstasjon for assistanse.

- Samtidig ser vi en tendens til overbehandlig. Spesielt i Tyrkia og Spania opplever vi at pasienter blir lagt inn til behandliger ved sykehus uten at det er nødvendig, sier hun og legger til:
Skulle du være så uheldig at ferien går i vasken på grunn av sykdom trenger ikke hele feriebudsjettet gå ned i sluket i samme slengen. Forsikringen dekker utgifter til lege og medisiner. Den kan også gi kompensasjon for de dagene du eventuelt har vært sengeliggende eller har vært innlagt på sykehus. Dette må imidlertid dokumenteres av en lege på stedet, understreker reiseskadesjefen i Tryg.


TIPS: Apoteket har gode råd og hjelpemidler man kan ta før avreise for å redusere risikoen for magesyke/diaré.


Åtte råd for å redusere risikoen for turistdiaré:

1. Vaksinere deg om du skal til kolerautsatte steder!


2. Vær nøye med hva du drikker og spiser


3. Maten bør være gjennomstekt eller gjennomkokt


4. Spis grønnsaker som du skreller, unngå grønnsaker eller frukt som kan være skylt i urent vann.


5. Ikke spis mat som har stått fremme, for eksempel ved en buffét


6. Drikk kun vann fra flaske


7. Unngå is og isbiter


8. Vask hendene ofte og bruk håndsprit


(kilde Folkehelseinstituttet)
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS