Pressemelding

Creditsafe - 14.01.2025

2024 ble et tøft år for bygg og anlegg – og nå ser vi helt tydelige ringvirkninger

Bygg- og anleggsbransjen sto for over en fjerdedel av fjorårets konkurser, men nå lyser også for alvor varsellampene i eiendomsbransjen, bilbransjen og for arkitekter.

Last ned den komplette listen over konkurser 2024 »

Konkursåret 2024 ble avsluttet med 296 konkurser i desember, en svak nedgang på 1% sammenlignet med 299 konkurser i desember i 2023.

Oktober sørget for en positiv start på fjerde og siste kvartal, med en nedgang på 14%, men i november kom motvekten med en økning på 16%. Dermed endte vi med en nedgang på 1% også for kvartalet totalt sett, med 969 konkurser mot 975 i Q4 2023.

– Lite overraskende er det bygg og anlegg, detaljhandelen og serveringsbransjen som står bak de fleste konkursene i Q4, men det er ikke her vi nå ser den kraftigste økningen. Omsetning av eiendom hadde en økning på hele 112%, bilbransjen så en økning på 109% og arkitekt- og teknisk konsulentvirksomhet økte med 36%, forteller daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– Dette er beskrivende for en trend vi har sett gjennom hele året, tilføyer han.

Store svingninger gjennom året

2024 ble et år med til tider kraftige svingninger i konkursutviklingen, og da særlig i første halvår. Etter en rolig inngang til året fikk vi en markant nedgang på hele 35% i mars, og dette sørget for en nedgang på -12% i første kvartal.

Derimot skjøt konkurstallene rett til værs igjen i april, med en økning på hele 76%, og la med det grunnlaget for en samlet økning på 28% totalt for Q2.

I årets andre halvdel stabiliserte konkursutviklingen seg noe, med en økning på 5% i Q3 og nedgang på 1% i Q4.

For året i sin helhet ender vi dermed med en betydelig, men forventet, økning på 4% – med 3.855 konkurser sammenlignet med 3.713 konkurser i 2023.

 

 

– Driveren for denne konkursøkningen er en kombinasjon av en videre «korrigering» av de kunstig lave konkurstallene vi så under og rett etter pandemien, samt økonomiske utfordringer som følge av inflasjon, høyere renter, økte kostnader og dyrtid, mener Fjærestad.

– Usikkerhet knyttet til økonomien straffer først og fremst virksomheter som er avhengig av langsiktighet, og vi ser eksempelvis at en redusert villighet til å investere i og satse på boligprosjekter skaper ytterligere problemer for en byggebransjer som fra før av er svært utsatt for konkurser.

Desidert flest konkurser innen bygg og anlegg

Bygg og anlegg sto for hele 1.045 av fjorårets 3.855 konkurser – altså godt over en fjerdedel. I sum hadde bransjesektoren en økning på 6% sammenlignet med 2023, og i løpet av året har vi sett en vridning innad i sektoren. I starten av 2024 kom flesteparten av konkursene innen oppføring av bygninger, mens det mot slutten av året var Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet som ble hardest rammet av konkurser.

– Dette kan være en naturlig utvikling, da konkurser innen det første segmentet vil påvirke etterspørselen etter det andre, kommenterer Fjærestad.

De to største konkursbransjene etter bygg og anlegg var detaljhandel, med 432 konkurser, og serveringsvirksomhet, med 391 konkurser i løpet av fjoråret. Begge disse bransjene endte likevel med nedgang på året totalt sett.

Konkurser innen detaljhandelen falt med 1%, mens serveringsbransjen så en nedgang på hele 16% i fjor. Sistnevnte fikk en god start på året, med en nedgang på 31% i Q1, og avsluttet nesten like sterkt, men et fall på 25% i Q4.

 

 

Tydelige ringvirkninger

– Det mest påfallende i 2024 var den kraftige konkursøkningen for arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet. Økningen på 43% gjorde at denne bransjesektoren havnet på topp 10-listen over konkursutsatte bransjer. Og innen omsetning og drift av fast eiendom var økningen enda høyere, med hele 52%, poengterer Fjærestad.

– Dette er bransjer med sterke knytninger til bygg og anlegg, og vi ser nå helt tydelig ringvirkningene av en bransje som sliter, og hvordan dette påvirker en hel sektor, legger han til.

Og til tross for en forventet rentenedgang, og sterke indikasjoner på at forbrukerne vil få en bedre økonomi i 2025, tror ikke Fjærestad at trenden vi ser i disse bransjene vil snu med det første.

– Vi som privatpersoner vil få, og har fått, bedre råd, men vi har ikke helt skjønt det enda. Vi tillater oss nok å handle noe mer, og vi koser oss kanskje med en god middag på restaurant, men jeg tror fremdeles det vil ta tid før vi begynner å ta opp lån og investere i utbygging og nye boligprosjekter, utdyper han.

 

 

Agder og Innlandet kom verst ut

På fylkesbasis kunne fire av landets 15 fylker glede seg over grønne tall i 2024: Oslo (-8%), Trøndelag (-8%), Vestland (-6%) og Rogaland (-4%).

I motsatt ende av skalaen finner vi Agder, med en økning på 23%, og Innlandet, med en økning på hele 27%.

Det er også i disse to fylkene vi finner årets to største konkurser: Bolig Partner AS i Hamar, og Agder Anleggssenter AS i Kristiansand.

Bolig Partner AS, og søsterselskapet Bolig Partner Prosjekt AS, hadde en samlet omsetning på over 1,3 milliarder kroner i 2022, og konkursen påvirket 180 ansatte.

Agder Anleggssenter AS, Agder Rental AS og Agder Tunnelservice AS hadde også en samlet omsetning på rundt 1,3 milliarder, og konkursene gjorde at i overkant av 250 mennesker mistet sine arbeidsplasser.

Årets største konkurser

FIRMANAVN

OMSETNING TKR

FYLKE

BOLIG PARTNER AS

1 003 531 kr

Innlandet

AGDER ANLEGGSENTER AS

699 555 kr

Agder

FOTO.NO BUTIKK AS

543 315 kr

Akershus

MULTI VEDLIKEHOLD DRIFT AS

541 881 kr

Rogaland

BOLIG PARTNER PROSJEKT AS

339 064 kr

Innlandet

MYND ENTREPRENØR AS

337 799 kr

Telemark

STAVANGER 2024 GROUP AS

315 362 kr

Rogaland

AGDER RENTAL AS

304 609 kr

Agder

ELSTØEN GARTNERI AS

257 187 kr

Buskerud

MARCUSBIL AS

257 008 kr

Akershus

RA1 BYGG AS

256 131 kr

Agder

AGDER TUNNELSERVICE AS

229 707 kr

Agder

 
 
 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS