Pressemelding

Frende Forsikring - 24.08.2023

3 av 10 synes det er greit å gjøre fagfolkarbeid selv

- Hvis 30 prosent leker elektriker eller gjør arbeid som er ment for en rørlegger, er det dømt til å gå galt for en del. Det kan bli dyrt. 

Det er mye du kan gjøre selv i hjemmet, men det er også oppgaver du må få inn fagfolk for å hjelpe deg med. Foto: Frende Forsikring.

Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren om tallene som kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjort på vegne av selskapet.

- Liker det dårlig
- Jeg liker dårlig at så mange sier at de synes det er greit å gjøre arbeid de får til selv, men som de vet de skulle brukt fagfolk til. Det er en grunn til at fagfolket finnes. Vi ser jevnlig at folk får dyre skader etter slett hobbyarbeid. I verste fall kan det gå helt galt med vann- eller brannskader, sier Øren.

I fjor kostet vann- og brannskader norske forsikringsselskap 6,5 milliarder kroner. Det viser tall fra Finans Norge.

- Brann og vann er de dyreste skadetypene vi ofte ser på norske hus-, hytte- og innboforsikringer. Jeg håper folk som vurderer å gjøre elektrisk arbeid eller rørarbeid på hobbybasis tenker på det før de setter i gang. Ta en ekstra runde og tenk om du har full kontroll. Og sjekk om du i det hele tatt har lov å gjøre jobben selv, sier Øren i Frende.

Menn har betydelig mer tro på sine egne handyferdigheter. 40 prosent av menn tenker at de fint kan fikse fagarbeidet selv. Kun 16 prosent av de spurte kvinnene sier det samme.

Mange har prøvd seg
Frendeundersøkelsen avdekker også at 1 av 3 sier at de faktisk har gjort enkelt rørleggerarbeid, mens 1 av 5 har begitt seg ut på elektrisk arbeid.

- Når det kommer til elektrisk arbeid er regelverket tydelig. Du skal ikke skifte taklamper eller downlights selv, med mindre du kobler den til i en såkalt sukkerbit. Varmekabler skal du også holde deg unna. Hvis det fører til skade på det elektriske anlegget kan noen i verste fall miste livet, sier Øystein Øren.

Det kan også føre til brann og redusert utbetaling på forsikringen hvis arbeidet gjøres feil.

- Husk at strøm er usynlig. Det gjør det vanskelig å oppdage mulige farer, sier han.

Mer uklart for rør enn strøm
Når det kommer til rørarbeid, er ikke reglene alltid helt klare.

- Noe av rørarbeidet er i grenseland med tanke på regelverket, men jeg synes arbeid i rør på bad og kjøkken skal overlates til fagfolk. Det er ikke rett fram eller enkelt og ting kan plutselig gå galt. Du kan for eksempel bytte varmtvannstank selv, men så fort vann står under trykk må du kontakte en fagperson. Svaret er ikke alltid svart-hvitt, sier Øren.

Han trekker også fram tilkobling av oppvaskmaskin som et klassisk eksempel.

- Du har teknisk sett lov å koble den til selv, men du må ha inn en rørlegger for å gjøre klart for tilkoblingen. Da tenker jeg det er like greit å la rørleggeren ta hele jobben. Det er kjipt hvis kjøkkengulvet blir skadet fordi du ikke har fått koblingen til skikkelig, sier Frende-eksperten.

Du kan gjøre mye selv likevel
Det meste av annet vedlikeholdsarbeid kan du gjøre trygt på egenhånd, uten å spørre fagfolk.

- Det er viktig og helt topp at folk tar vare på tingene og eiendommene sine. Det heier vi på. Da er du bedre rustet mot skader, slitasje, vær og vind. Så folk må gjerne bruke høsten på oppussing. Bare vit når det er tid for å spørre fagfolk, sier Øystein Øren i Frende Forsikring. 

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS