Pressemelding

Opplysningskontoret for Meieriprodukter - 07.10.2022

6 av 10 gravide er lei sunnhetstyranniet

Listen over nei-mat blir stadig lengere, enten det gjelder ultraprosessert mat, fasting eller hvordan vi skal spise mest mulig klimavennlig. Dette kommer i tillegg til det vanlige mathysteriet. Nå svarer 61 prosent av de som nylig har vært gravide at de ønsker seg et mer positivt matfokus.

61 prosent svarer at de vil ha tydeligere råd om hva de faktisk skal spise, viser undersøkelse. Foto: Melk.no

I en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) kommer det frem at 1 av 2 kvinner som har fått barn de tre siste årene er forvirret over motstridende kostholdsinformasjon, og 61 prosent svarer at de vil ha tydeligere råd om hva de faktisk skal spise.

Forvirrende formidling

– Kostholdsdebatten preges ofte av sterke stemmer og motstridende meninger. Når det i tillegg kommer stadig nye trender og råd i sosiale medier er det ikke så rart at mange gravide føler seg forvirret og bekymret, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Melk.no

Viktig å snakke positivt om mat

Førstegangsfødende er særlig utsatt for matforvirring siden mange er redde for å spise noe som kan skade fosteret. I tillegg til informasjon om trygg mat er det også viktig at gravide får høre fremsnakk av all den gode og næringsrike maten de faktisk kan spise helt trygt.

- At flere gravide og ammende ønsker seg et positivt matfokus er et signal som bør bli lyttet til. Det er bekymringsfullt hvis motstridende råd fører til at gravide mister motivasjon til å spise vanlig sunn mat, eller i verste fall kutter ut næringsrik mat som er viktig for både mor og barn, sier Glemminge Arnesen.

Vanlig mat er bra nok

Et godt tips ifølge ernæringsrådgiveren er å følge Helsedirektoratets kostholdsråd.

– De offisielle kostrådene kaster seg ikke på siste trend eller enkeltstudier, men baserer seg på systematiske kunnskapsoppsummeringer av omfattende forskning på kosthold og helse. Dette høres kanskje kjedelig ut, men mat trenger ikke være så komplisert. Spesielt viktig er det at gravide ikke skal gå rundt å uroe seg unødvendig og heller nyte vanlig, sunn og trygg mat med god samvittighet, avslutter Glemminge Arnesen. 

6 tips til et næringsrikt gravidkosthold 

1. Melk, yoghurt og ost

Meieriprodukter er de største kildene vi har til både jod og kalsium, som begge er næringsstoffer gravide og ammende har et høyere daglig anbefalt inntak av. En fin tommelfingerregel er at gulost er rik på kalsium, og brunost er rik på jod.

2. Grønne grønnsaker

Grønne grønnsaker som spinat, brokkoli og asparges er kilder til kalsium, jern og folat som forebygger ryggmarksbrokk hos fosteret. Folat anbefales også å ta som tilskudd i svangerskapet.

3. Fisk

Hvit saltvannsfisk (torsk, sei, hyse) er gode kilder til jod. Spis gjerne fisk til middag 3 ganger i uken, og la 1-2 av dem være hvit fisk. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

4. Leverpostei, egg og magre kjøttprodukter

Disse matvarene er gode kilder til jern. Gravide kan være utsatte for jernmangel fordi behovet for jern øker. Jern er viktig fordi blodvolumet ditt øker. Animalske matvarer som kjøtt, egg og meieriprodukter er også en god kilde til vitamin B12.

5. Grove kornprodukter

Grove kornprodukter er en kilde til jern i det norske kostholdet. En grov brødskive med leverpostei, eller annet magert kjøttpålegg kan derfor bidra med en del jern. Grove kornprodukter inneholder også kostfiber, som er bra for fordøyelsen

6. Belgfrukter

Belgfrukt er samlebetegnelsen på erter, bønner og linser. Belgfrukt er en god kilde til proteiner og fiber, og er også en kilde til flere vitaminer og mineraler, slik som folat, kalsium og jern.

 

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS