Pressemelding
Å stille krav er å bry seg
Høyre er opptatt av å gjøre mer av det som virker for folk utenfor arbeidslivet. Et strammere stønadsløp i NAV handler om å bry seg.
Fra 1. januar 2017 ble det innført aktivitetsplikt for mottakere av økonomisk sosialhjelp. I første omgang gjelder aktivitetsplikten unge sosialhjelpsmottakere under 30 år. Hensikten er ikke å «ta» dem som er avhengig av støtte, men å hjelpe arbeidsfør ungdom i arbeid, gi dem selvrespekten tilbake og tro på fremtiden.
Det gamle ordtaket, «Lediggang er roten til alt ondt», passer for mange av dem som blir gående ledig uten inntektsgivende arbeid. Når man ikke har noe å stå opp til, blir hverdagen for de fleste vanskelig, både sosialt, helsemessig og økonomisk. Mange av sosialhjelpsmottakerne har kommet skjevt ut på arbeidsmarkedet uten å ønske det. Disse unge menneskene trenger hjelp til å komme ut av en passiv stønadsavhengighet, få tilbake selvrespekten og troen på fremtiden.
Aktivitetsplikt handler om å bry seg! Formålet med å stille krav, er å bygge mennesker opp. Aktiviteten som pålegges, skal være individuelt tilpasset den enkeltes behov og muligheter for å hjelpe folk videre i utdanning eller arbeid og dermed bli selvforsørget.
Mange kommuner har allerede innført aktivitetsplikt. Et eksempel er Drammen kommune, hvor det ble færre søkere etter at Nav innførte kravet om aktivitetsplikt.. Utbetalingene til sosialhjelp ble redusert med 17 millioner kroner. Mange flotte ungdommer blir nå fulgt opp av gode veiledere i NAV. Da arbeids- og sosialministeren besøkte Nav i Drammen, fortalte en ung jente at hun kalte NAV-veilederen for «mammaen» sin. Hun har fått jobb i XXL og stortrives der. NAV Drammen er drivende dyktig på å snu ungdommen i døren og gi dem tilbud om aktivitet eller arbeid. Mottoet deres er: Ungdommen, nasjonens gull, skal ikke passiviseres, men komme seg raskt ut i arbeid og aktivitet.
Nyere forskning og erfaring sier at aktivitet og arbeid er bra, også for dem som strever med psykiske helseutfordringer. NAPHA, nasjonalt kompetansesenter for psykisk helse, forteller om viktigheten av en tilknytning til aktivitet og arbeidslivet ved psykiske helseutfordringer. Det er en kjensgjerning at mange av de unge som står utenfor arbeidslivet sliter med sin psykiske helse. Arbeid og aktivitet bør så langt det lar seg gjøre foregå samtidig med oppfølging og behandling. Arbeid og aktivitet kan være god medisin og drivkraft til bedringsprosesser.
Høyre vil at alle som har arbeidsevne skal gis en mulighet. Vi trenger flere «mammaer» i Nav og flere arbeidsgivere som gir unge utenfor arbeidslivet en sjanse.