Pressemelding

Studentenes fredspris - 01.10.2014

Aayat Alqormozi er tildelt Studentenes fredspris for 2015

Aayat Alqormozi mottar Studentenes fredspris for sin iherdige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain, sier leder av fredspriskomiteen Jørn Wichne Pedersen.
I kjølvannet av den arabiske våren ble Alqormozi arrestert og fengslet etter at hun offentlig fremførte et frihetsdikt på Perleplassen i Manama. Diktet kritiserte styresettet til regimet i Bahrain, og krevde at Kongen, Hamad bin Isa al-Khalifa, skulle gi like rettigheter til både sjia- og sunnimuslimer. Etter diktopplesningen ble Aayat Alqormozi utvist fra universitetet, mishandlet og satt i fengsel.
- Styrken til å kjempe mot undertrykkelse og vold – uten å selv ty til de samme midlene – viser en beundringsverdig hengivenhet til fredens vei. Ved å heve stemmen igjen, til tross for å ha blitt fengslet, torturert, trakassert, truet og utvist fra sine studier, har Aayat Alqormozi vist bemerkelsesverdig mot som bør inspirere studenter fra hele verden, skriver komiteen i sin begrunnelse.

I mer enn et tiår har Studentenes fredspris jobbet for å støtte studenter over hele verden som gjør et viktig arbeid for å fremme fred, menneskerettigheter og demokrati. Prisen har sitt utspring fra Internasjonal studentfestival i Trondheim (ISFiT) og ble først utdelt i 1999. Den utdeles på vegne av alle norske studenter og gir studenter mulighet til å engasjere seg i konkret og målbart solidaritetsarbeid. Hittil har Studentenes fredspris blitt utdelt til åtte studenter og studentorganisasjoner. Vinnerne har kommet fra Øst-Timor, Burma, Zimbabwe, Colombia, Vest-Sahara, Kroatia og Iran.
- Protestene i Bahrain er den glemte arabiske våren. Demonstrantene krevde politisk reform, sosial rettferdighet og respekt for menneskerettigheter. Sjia-muslimer utgjør rundt 70 prosent av befolkningen, men utsettes likevel for diskriminering av den styrende sunni-muslimske eliten og kongefamilien al-Khalifa, sier Wichne Pedersen.
Den 23 år gamle kvinnen har gjennom fredelige og ikke-voldelige demonstrasjoner blitt et symbol på motstandsbevegelsen mot regimet. Hun har især blitt en stemme for kvinner og studenter som arbeider for at demokrati og menneskerettigheter i Bahrain.
Komiteen har blitt enige om at Studentenes fredspris skal gå til denne kvinnen for hennes fredelige kamp for demokrati i Bahrain. Hennes stemme inspirerer daglig hundrevis av unge mennesker til å ta opp kampen mot urettferdighet i hjemlandet.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS