Pressemelding

Tryg Forsikring - 27.08.2019

Advarer mot pizzabranner

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

De fleste branner starter på kjøkkenet, og minst én gang i uken må Bergen brannvesen rykke ut til en studentbolig, som følge av matlaging. Sist uke holdt det på å gå galt, da de måtte evakuere 20 personer midt på natten. Årsaken var en student som hadde satt en pizza i ovnen, og sovnet.

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

– Dessverre ser vi at såkalte pizzabranner skjer litt for ofte. Heldigvis fikk noen slått alarm i tide, men en pizza som står og svir seg i ovnen kan fort føre til at huset fylles med livsfarlig røyk, eller at det blir brann. Å lage nattmat etter en tur på byen er ikke ufarlig. Kjøp heller nattmaten på vei hjem, det er langt tryggere, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

 

Oslo er verst

 

I fjor omkom 26 personer i brann, mens nær 500 ble fysisk skadd, 21 alvorlig. Oslo er fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger, viser tall fra DSB. I disse dager har vel 300.000 studenter inntatt Universiteter og Høyskoler landet rundt.

 

– Svært mange studenter har nylig flyttet inn i leiligheter, hybler eller bokollektiv. Det er superviktig at de sjekker at røykvarsleren fungerer, at de har slokkeutstyr som virker og at de vet hvordan de skal bruke det. Sjekk samtidig at rømningsveiene er åpne og ryddige. Ikke bruke rømningsveiene som lagerplass for flyttekasser, boss eller sykler, sier han.

 

10.000 studenter mangler røykvarsler

 

Mange studenter som flytter inn i egen bolig for første gang er ikke vant til å tenke på egen brannsikkerhet. Nær 10.000 studenter har ikke røykvarsler i boligen sin, viser tidligere spørreundersøkelser foretatt av Tryg Forsikring og Norsk brannvernforening.

 

– Det er å leke med ilden, bokstavelig talt. Selv om det er huseiers ansvar at røykvarsler og godkjent slukningsutstyr er tilgjengelig, må man ta ansvar selv og se til at dette virker. Test røykvarsleren før første overnatting. Alarmen skal kunne høres tydelig i både oppholdsrom og soverom, selv når døren mellom rommene er lukket, sier Brandeggen.

 

Har aldri brannøvelser

 

De samme undersøkelsene avdekket at vel én av fem studenter bor i bolig uten slukkeutstyr, eller at de ikke vet hvor det er. Én av fire studenter har kun én rømningsvei eller de vet ikke om flere, samt at ni av ti studenter aldri har deltatt i brannøvelse i boligen.

 

– Det er huseiers ansvar at boligen har minst én fungerende røykvarsler i hver etasje samt godkjent slukkeutstyr. Dessverre tilbys mange studenter utleieboliger som ikke er godkjent. Det kan være kjellere og loft som er bygget om og som utgjør potensielle brannfeller. En gjenganger er rømningsveier som brukes som lagringsplass. Det kan være livsfarlig når sekundene teller og man må komme seg ut i full fart i mørket, sier han.

 

 

Dette bør du sjekke når du flytter inn:

 

  • Se til at det er minst én røykvarsler i hver etasje, og test at de virker.
  • Alarmen skal høres på oppholdsrom og soverom selv om dørene er igjen.
  • Kjøp omså din egen røykvarsler som du kan ha der du pleier å sove.
  • Gjør deg kjent med rømningsveiene, og sørg for at minst to er ryddet og ikke blokkert.
  • Sjekk om det er slukningsutstyr i nærheten, og gjør deg kjent med hvordan de virker.
  • Arranger en brannøvelse slik at alle beboerne er kjent med rømningsveiene og har prøvd de.

 

Slik kan du unngå brannfeller:

 

  • Planlegg hvordan du skal reagere dersom det begynner å brenne.
  • Prøv å slukk brannen selv i startfasen. Det er ikke alltid brannvesenet rekker frem i tide.
  • Hvis brannen er i gang og det er mye røyk, sørg for at du kommer deg ut på en trygg måte.
  • Unngå røyken, og beveg deg lavt - det er den som dreper i brann.
  • Ikke forlat et kjøkken dersom komfyren er på og du lager mat.
  • Vurder å skaffe deg komfyrvakt. Den kan forhindre branntilløp automatisk ved komfyren.
  • Vær våken og til stede når vaskemaskin og tørketrommel er på.
  • Vær varsom med kombinasjonen alkohol, mye folk og levende lys.

 

Utleiere slurver med sikkerheten

 

Mange brannvesen har nå aktiviteter mot studenter, som en del av en forebyggende kampanje i regi av Norsk brannvernforening, Tryg Forsikring og nær 30 brannvesen i typiske studieområder. Kampanjen er et resultat av en undersøkelse fra 2014 som avdekket alvorlige forhold knyttet til studenters adferd, bevissthet og kunnskap om grunnleggende brannsikkerhet. Den viste også at det er mange utleiere som slurver med sikkerheten.

 

Spørreundersøkelsen innbefattet 4836 studenter. 85 prosent av de spurte var i alderen 20 til 29 år. Over 90 prosent var studenter ved Universiteter og Høgskoler. Vel 70 prosent var leietakere, og 43 prosent av disse leide privat sammen med andre.

 

 

 

 
 
 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS