Pressemelding

Fremtind - 06.01.2023

Advarer: – Mildværet kan føre til omfattende vannskader

Nå meldes det om plussgrader og mye regn mange steder i landet. Huseiere oppfordres til å være ekstra på vakt når snøen smelter.

I verste fall kan værskiftet føre til oversvømmelser hos både folk og bedrifter. Foto: Fremtind.

– Det aller viktigste du bør gjøre nå, er å sørge for at sluk og takrenner er fri for is og snø, og at vannet ledes bort fra boligen din. Har det kommet mye snø, bør du også vurdere å måke taket ditt, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Farevarsler på løpende bånd

Farevarslene fra Meteorologisk institutt har nærmest stått i kø de siste dagene. Og flere er på vei, nå som det meldes om lavtrykk i store deler av Sør-Norge. Det gir risiko for vannskader.

– Når det kommer store nedbørmengder, og snøen smelter, kan vi si at bakken blir «mettet» av vann. Da vil vannet finne nye veier. I verste fall kan det føre til omfattende oversvømmelser og vannskader hos både folk og bedrifter, sier skadeforebyggeren.

I 2022 fikk Fremtind meldt 14 500 vannskader på boliger, borettslag og hytter, til en erstatningssum på over 600 millioner kroner.

Utfordring med vann i kjellere

Overfylte kjellere har blitt et vanlig problem ved store nedbørsmengder. Fjern derfor verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje.

– Vi blir stadig overrasket over hva folk oppbevarer i kjelleren. I det minste bør du få gjenstander opp fra bakken eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, sier Hofstad-Nielsen.

Huseiere plikter å forebygge

Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe. Får du en skade som skyldes manglende vedlikehold, kan du risikere at erstatningen reduseres eller du må stå for regningen selv.

– Har du vært rammet av flom grunnet store vannmengder tidligere, bør du være ekstra på vakt nå. Har det skjedd én gang, kan det skje igjen. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer og personer som bor i byer hvor styrtregnet trenger inn, avslutter skadeforebyggeren.

Gode råd før temperaturen skifter:

  • Pass på at sluk er fri for is og snø
  • Sjekk om takrenner er fri for is
  • Led vannet bort fra boligen
  • Vurderer om taket ditt må måkes. Hvor mye snø taket tåler, avhenger av hvor gammel boligen er
  • Usikker på snømengden på hyttetaket ditt? Sjekk om du kan få hjelp av lokale vaktmesterfirma eller hyttenaboer dersom værforholdene hindrer kjøring til hytta
  • Rydd bort gjenstander i hagen som kan bli skadet av snøtyngde, for eksempel drivhus, lagringstelt og trampoliner
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS