Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 04.04.2023

Ære være gulrota på gulrotdagen

Gulrota er den grønnsaken vi spiser mest av i Norge, og er ofte barnas favorittgrønnsak. Den smaker like godt rå, som kokt og passer i de fleste middagsretter. 04 april er den internasjonale gulrotdagen, og gir god grunn til å feire den allsidige grønnsaken vi alle elsker.

Gulrot kan tilberedes på mange måter, blant annet bakes, kokes og spises rå.

Den allsidige rota 

Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge og er spesiell fordi den har så mange bruksområder. Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen forteller at gulrot i matpakka er perfekt, da den er ypperlig som et lite mellommåltid med sitt høye fiberinnhold, som vil holde deg mett lenge. På middagstallerkenen kan den serveres på ulike måter. Den kan serveres bakt, kokt, revet, strimlet eller spises som den er. Putter du revet gulrot i røra eller i deigen når du baker, vil du få en søt og saftig bakst.  Alle de gode servering- og tilberedningmetodene gjør at de fleste liker denne allsidige grønnsaken i en eller annen form.  

Selvforsynt på gulrot 

I Norge er det perfekte forhold for å dyrke gulrot, og den dyrkes i hele landet. Gulrotfrøene går som regel i jorda i mars og forsyningen varer frem til juni, altså har vi norske gulrøtter tilgjengelig hele året frem til ny norsk vare blir høstet. Etter høsting kan den oppbevares over vinteren på lager ved rundt null grader og høy luftfuktighet. 

–Vi er så og si selvforsynt på gulrot og omsetningen av norske gulrøtter har økt de siste 5 årene (2018-2022) forteller ernæringsrådgiveren. Vi ser en unik oppgang på gulrot, nå er norskandelen på hele 96 %. Det betyr at det er svært lite import av gulrot. 

 

Rimelig og enkel å bruke 

I følge Bogstrand Sagen er gulrot er en av våre gode basisgrønnsaker man alltid burde ha i kjøleskapet.  

–Den kan brukes i de aller fleste oppskrifter; enten du skal ha en typisk husmannskost med kokte gulrøtter, eller en smakfull asiatisk rett- gulroten passer rett og slett til alt.  

I en tid der det er dyrt å gå på butikken, er gulrot en råvare som fortsatt er rimelig og der man får mye for pengene. En kilo gulrøtter koster under 30 kr og vil kunne holde til middager hele uken. 

Lag noe godt med gulrot: 

https://www.frukt.no/oppskrifter/wok-med-gulrot/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/smoothie-med-gulrot-eple-og-banan/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/enkel-gulrotsuppe/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/bakte-gulrotter/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/saftig-gulrotkake/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/gulrotvafler/ 

 

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS