Pressemelding

Finnmarksløpet - 25.02.2013

Ærede forsamling av presse – hjertelig velkommen til Finnmarksløpet 2013.

Det er nå 11 dager til ”Vinterens vakreste eventyr” fyres i gang. Det gjør vi som vanlig fra gågata i Alta. Veldig mye i 2013 er som før, likevel tror vi at det er mye interessant dere kan lage forhåndsstoff på, her får dere noen stikkordsavsnitt fra oss.


Antallet deltakere
Vi har gjennom hele førprosessen vært himmelfallen over antallet deltakere som har meldt seg på løpet. På det meste var det nesten 170 spann påmeldt. Nå er datoen for innbetaling av startkontingent passert, det betyr av vi har mer pålitelig tall. Status pr. 25/2 er 74 i 500 klassen og 58 i 1000 klassen. Rekorden ble satt i fjor med totalt 119 spann, fordelingen var da 67/52. Vi synes først og fremst dette er positivt, men det har gitt oss utfordringer. Løypekvalitet og kapasitet er krevende. I år har vi tøyd strikken langt for å kvalitetssikre disse faktorene.


Trasé og løypeforhold
Vi kjører i grove trekk samme løype som i fjor, nesten. Løypemannskapene har gjort noen små omlegginger for å forbedre traseen noen steder. Antall km vil være omtrent identisk med fjoråret. Det som preger årets løype er mye snø og overvann. Det er lenge siden det har falt så mange millimeter snø i fjellområdene i Finnmark, det kan kanskje betegnes som en god gammeldags vinter. Når mye snø kommer tidlig, får man gjerne utfordringer med en del overvann på elver og fjellvann. Våre trofaste løypekjørerslitere har lagt ned en heroisk innsats for å lage en god trase. Overvann kan overvinnes dersom man er tidlig ute. De har kjørt opp ”leia” med fartsscooter for så å vente til vann er blitt til is, deretter er det slåddet med tyngre skyts. Likevel må vi ikke bli overrasket om det kan bli tøffe forhold for spannene i enkelte områder. Får vi kraftig mildvær rett før løpet, kan det bli en del omkjøringer. Time will show. Ønsker dere å lage sak om løypekjøring, kontakt Magne Johansen på 478 81 660.


Folkelivet øker
Vi opplever stadig at tettstedene langs løypa satser på Finnmarksløpet. I Tana og Varangerbotn har de laget folkefest i flere år, i Kirkenes har det virkelig tatt av etter at vi flyttet sjekkpunktet downtown, og i Karasjok har de store planer om å skape stor stemning når Europas beste hundekjørere ankommer.


Profiler og favoritter
Heldigvis er det umulig å fastslå hvem som vinner. Likevel er det greit å ha litt innsideopplysninger om noen heite navn i begge klasser. Noen av favorittene er beskrevet i avsnittsform nedenfor.


FL-1000

Inger-Marie Haaland, som vant i 2012 og 2009, er årets største favoritt. Årsak, hun har vunnet begge ganger hun har stilt til start, og hun har sammen med Ralph Johannessen flest meritter de siste årene. A-spannet deres vant årets Femundløp 600 klasse, da med Ralph som kusk. For de overtroiske, det er veldig lenge siden noen ha vunnet noen av klassene to år på rad…

Harald Tunheim er selvskreven toppkandidat. Han har ikke konkurrert mye denne sesongen, men vi hører at spannet er godt, og Harald skuffer sjelden i Finnmarksløpet. Blir det tunge spor og lav fart, ja da er Harald i sitt ess.

Trine Kristiansen Lyrek har satset beinhardt på å nå hele veien til toppen. Som de fleste har fått med seg, så samarbeidet hun med Roger Dahl. I fjor ble det fjerdeplass i sitt første år som konkurrerende 1000 kjører. Mye er forbedret og spannet er i følge Trine, veldig sterkt.

Bjørnar Andersen ble dessverre syk foran fjorårets løp. Nå er han restituert og har etter sigende et sterkt spann. Tar vi ikke helt feil, har han en avtale med onkel Robert Sørlie om å få velge fire av Sørlies beste hunder. Da kan man ikke utelukke Andersen.

Thomas Wærner er en av flere som puster de aller beste i nakken. Tredjeplass i Femund 600 samt stor satsing på årets løp gjør at vi holder et øye med Thomas.

Robert Sørlie, alle vet hva han er god for, men han skuffet på Femundløpet. Som nevnt i avsnittet med Bjørnar Andersen, må han kanskje avse noen av de beste hundene. Uansett skal han ikke avskrives.

Sigrid Ekran kjørte ikke i fjor. Da dro hun til Alaska og hentet hjem en 11. plass i Iditarod. Team Ekran stiller med hele to 14-spann i årets løp, beundringsverdig i seg selv. Sigrid kjørte inn til andreplass i 2011, og kan bli skummel dersom hun har et bra team igjen når de starter på hjemveien fra Kirkenes.

Arnt Ola Skjerve har dominert i 8-spann klassen i flere år. Nå er han ferdigkonvertert og holdt Ralph nesten til målstreken på Femundløpet. Arnt Ola hvilte kanskje litt for mye tidlige i løpet i fjor, men har lovet å være mer offensiv i år.

Ronny Frydenlund er folkets favoritt/outsider, i alle fall østlendingens. En sterk femteplass i fjor kombinert med en god treningssesong plasserer Ronny inn på denne listen. Til dere som ikke har møtt Ronny, gled dere, han er en herlig type.

Magne Storstein leverte en meget godt løp i fjor. Han samarbeidet med Geir Wang og de har veldig gode hunder. Magne lærte mye i fjor, vi ser opp for Herr Storstein.



Det er flere navn som kan blande seg inn i toppen. Likevel tror vi nok at denne listen inneholder alle på pallen i 2013. Moro hvis vi tar feil 


FL-500

Katy Meier må finne seg i å være den aller største favoritten. Fjorårets seier var en maktdemonstrasjon. Et av de sprekeste 8-spannene vi har sett passerte mållinjen, 1 time og 11 minutter før nummer 2. Ingen av hundene var eldre enn 2 ½ år, denne gode stammen er neppe dårligere i år. Meier har i tillegg tre andreplasser å slå i bordet med.

Elisabeth Edland. 2 x vinner, vant Femundløpet 400 i år, alltid en vinnerkandidat.

Ole Wingren har en seier og en andreplass i FL-500. I år lå han an til seier på F400 men kjørte feil rett før mål! Ole er en gambler, han gir alt. Noen ganger gir det suksess, andre ganger havner han på brytlista.

Svein Sødahl Kvam har et sterkt spann i år. Han samarbeider med sin bror, Jørn. De har jevnt pallplasseringer i Femund- og Finnmarksløpet.

Eline Lihagen har bare kjørt løpet en gang, det endte med 14. plass. Likevel har vi henne på lista. Hun og samboer Ole Sigleif Johansen satser knallhardt på suksess, og teamet virker veldig sterkt i år.

Espen Sønvisen Beck er bare 18 år gammel og debuterer i år. En knallsterk femteplass i Femundløpets 400 klasse gjør at vi ikke utelukker at unggutten fra Mathisdalen kan gjøre det skarpt på tross av liten erfaring. Han kjører ikke for å fullføre, han kjører for å komme raskest mulig til mål.

I denne klassen hender det at vi får overraskelser. Det kan være relativt ukjente kjørere som har tatt steget og gjort et solid forarbeid. Vi avslutter med noen navn man kanskje skal følge ekstra godt med.
Ole Kristian Uglebakkenl, Leif Wilhelmsen, John Øyvind Selmer og Stein Are Harder.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS